Kites

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 8 jaar)
1-10 minuten
Auteur: Kevin Hanamo
Uitgever: Floodgate Games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.3]

Het spel…

Volgens sommigen is de polarisering in de samenleving een groeiend probleem. De bordspellenwereld kent al heel lang een sterke polarisatie: spelers die samenwerkingsspellen wel kunnen waarderen en spelers die ze HATEN. Die grote letters schrijf ik niet voor niets, want de emoties zijn dat vaak ook. Zit je in die tweede groep, dan kun je nu beter stoppen met lezen. Want Kites is niks voor jou.

In Kites proberen de spelers verschillende vliegers tegelijk in de lucht te houden. Er zijn vijf kleuren vliegers, allemaal vertegenwoordigd door een zandloper. Iedereen begint met een aantal kaarten, met daarop een of twee vliegers.

Het spelverloop is doodeenvoudig. In je beurt speel je een kaart en draait vervolgens de zandlopers van dezelfde kleuren om. Staat er maar een vlieger op je kaart, dan draai je ook de neutrale witte zandloper om. Daarna trek je een nieuwe kaart.

Je speelt door tot alle kaarten gespeeld zijn, of tot een van de zandlopers leeg is. De gezamenlijke eindscore is het aantal ongespeelde kaarten, zowel in de stapel als in de handen van de spelers. Hoe lager de score, des te beter. Echt winnen of verliezen doe je niet, maar een score van meer dan 50 voelt toch wel echt als een nederlaag, en een van 0 als een klinkende zege.

niet de rode zandloper uit de anekdote

…en de waardering

Kites heeft waarschijnlijk het record in handen van het kortste spel dat ik ooit speelde. De eerste speler speelde een rode kaart, de tweede ook en de derde had geen rood in de hand. Rode zandloper leeg, einde spel. Het kan nog geen tien seconden geduurd hebben. Met wat vaker spelen bega je dit soort blunders niet meer en komt de heilige nul steeds meer binnen handbereik. Mocht het te makkelijk gaan, dan kun je altijd nog uitdagingen zoals vliegtuigen, stormen en verwarde lijnen toevoegen.

Behalve coöperatief is Kites vooral hectisch. In vergelijking hiermee is Magic Maze een weloverwogen en cerebraal spel. Een alfaspeler heeft hier geen kans, want iedereen roept door elkaar op welke kleur je moet letten en welke zeker niet gespeeld moet worden.

Het speelplezier komt overigens alleen goed van de grond met minimaal vier spelers. Met minder is de hectiek ver te zoeken en wil het ook niet spannend worden. Met het juiste aantal en gezelschap is dit een welkome adrenalinestoot tussen de strategische breinbrekers door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *