Sint is weer in het land en dat is traditiegetrouw het moment waarop wij onze cadeautips geven om jullie te helpen bij zowel het geven als vragen van cadeaus. In deze lijst focussen we ons op de spellen die in Nederland goed verkrijgbaar zijn en die redelijk recent zijn uitgekomen. Als je meer informatie over een spel wilt, dan kan je op de naam van het spel klikken. De link brengt je dan direct naar onze volledige recensie. We presenteren de spellen van jong naar oud en van eenvoudig naar complex. Als je nog meer tips wilt, dan kan je daarvoor terecht bij onze cadeautips van de afgelopen jaren of onze reguliere spellentips.
Kinderspellen
Mysterium Kids: De schat van kapitein Boe is een coöperatief spel waarbij één speler de geest van zeeroverkapitein Boe speelt. Deze vriendelijke kapitein wil graag dat de schatten die in zijn huis zijn verstopt worden gevonden. Hij trommelt er daarom vrolijk op los om aan te geven dat je in de wasmachine moet kijken of juist achter de grote staande klok. De andere spelers moeten dan zien te achterhalen waar de schat ligt.
In de De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior houden de kinderen van Kakelenburg hun eigen wedstrijdje tijdens de jaarmarkt. Ze proberen zo snel mogelijk op hun favoriete dieren (koe, varken, ezel en schaap) naar het dorpsplein te racen. Maar de dieren hebben er niet zo veel zin in en moeten overgehaald worden om te lopen door ze lekkere hapjes te geven die de kinderen uit een zak trekken. Hoe lekkerder het hapje, hoe verder hun dier loopt.
Voor de gezelligheid
Hitster is een perfect spel voor muziekliefhebbers met een Spotify-abonnement (zonder kan je dit spel eigenlijk niet spelen). In dit spel krijg je namelijk een nummer te horen en moet je dat zo goed mogelijk in een tijdlijn leggen. En dat is moeilijker dan je denkt. Was de Lambada nou voor of na Madonna’s Like a Prayer? Je kan daarbij bonuspunten scoren als je de naam van het nummer en de uitvoerend artiest weet. Dit spel is een grote trip down memory lane door alle liedjes die langs komen. En geen zorgen, het is niet alleen muziek voor 40-plussers, ieder tijdperk en genre komt aan bod.
Fun Facts is nauwelijks een spel te noemen, maar wel een hele leuke bezigheid. In dit spel wordt er iedere ronde een vraag opengedraaid die te beantwoorden is met een getal. Denk aan vragen als “Hoeveel apps heb jij op je telefoon staan?” of “Op een schaal van 1 tot 100 hoe comfortabel voel jij je met naaktheid?”. Iedere speler schrijft vervolgens zijn antwoord op een uitwisbaar bordje. Daarna leggen de spelers om de beurt hun bordje op de plek in de rij waar zij denken dat ze horen. En daarna ga je checken of het klopt en scoren de spelers punten voor hoe correct de rij was. Maar geloof me, niemand boeit die punten wat. Het gaat vooral om de antwoorden en de verbazing dat je je medespelers toch minder goed kent dan je denkt.
Spellen voor de hele familie
My City Roll & Write is de roll & write versie van het bordspel My City (dat in 2021 een cadeautip was). Dit keer bepaalt een dobbelsteen welke gebouwen je moet gaan tekenen in je stad. Het eerst potje is nog heel simpel, maar in de elf die daarna volgen veranderen de regels telkens een beetje waardoor dit spel iedere keer net even anders is (maar altijd leuk). Het blok bevat genoeg blaadjes om deze campagne meerdere keren te spelen.
Ook Lost Cities Roll & Write is (de naam zegt het al) een roll & write versie van een bekend spel. Dit keer moet je getallen van hoog naar laag op een briefje schrijven. En als je een getal eenmaal voorbij bent, dan kan je dus niet meer terug. Hoe verder je komt in de rijtjes, hoe meer je scoort. Tel daar nog bonuspunten bij op als je bepaalde punten als eerste haalt, waardoor er een spanende race ontstaat. Hoe vaker wij dit spel doen, hoe fanatieker we spelen en hoe leuker het is.
Applejack is een lekker puzzelspelletje waar je tegels met appelbomen zo probeert neer te leggen dat er grote groepen van dezelfde soort ontstaan. Specialiseren lijkt dus een goed idee, maar dan loop je punten mis omdat je ook flink kan scoren door juist elke soort appel in ieder geval een beetje te kweken. Je wilt dus weer eens meer dan kan en dan moet je ook nog hopen (waarbij je een beetje vooruit kan kijken) dat het juiste stukje nog langs komt.
Knarr is net uit, maar heeft alles in zich om een grote hit te worden. In dit spel ben je de kapitein van een knarr of te wel een vikingschip. In dit spel verzamel je eerst de bemanning voor de boot (in de vorm van kaarten) en kan je daarna de kaarten afleggen om interessante locaties te veroveren verkennen (je zet de bemanning af op een interessante plek en ze stichten daar een nieuwe gemeenschap). Er zit een hele interessante wisselwerking in dit spel tussen kaarten verzamelen en ze inzetten voor de locaties. En als bonus biedt de naam van dit spel ook nog eens heel veel kansen om het te verwerken in een Sinterklaasgedicht voor een oude knar.
In Scout mag je weer eens ouderwets setjes maken van genummerde kaarten. Denk aan oplopende en aflopende rijtjes of juist setjes met hetzelfde getal. De catch in dit spel is dat je de kaarten in je hand niet van plaats kan veranderen en je de kaarten dus zo moet spelen dat de juiste kaarten naast elkaar komen te staan. Als je in een beurt niet kan spelen, mag je bovendien een kaart pakken die een andere speler gespeeld had en die op een plek van jouw keuze in je hand stoppen. En op deze manier probeer je een killer hand te creëren waar niemand over heen kan. Maar pas op! Terwijl jij aan het verzamelen en opschonen bent, speelt de rest gewoon door en kan het zo maar zijn dat de ronde afgelopen is voor jij je slag hebt geslagen.
Tweepersoons
Brood & Bier is hopelijk niet de omschrijving van je kerstmaal, maar de naam van een erg leuk tweepersoonspelletje dat dit jaar is uitgekomen. In dit spel zijn de spelers twee rivaliserende dorpen die samen het land bewerken en de oogst er af halen (wie het eerst komt, wie het eerst maalt). Met de grondstoffen maken de dorpelingen (je raadt het al) brood en bier en dit levert weer punten op. Door het uitspelen van kaarten bepaal je welke actie je elke beurt wilt uitvoeren. Wat heel interessant en vernieuwend aan dit spel is, is dat de manier waarop je mag kiezen welke kaart je wilt spelen van ronde tot ronde wisselt (de ene keer draften, de volgende kiezen uit je eigen hand waarbij je sommige kaarten van de vorige ronde mee neemt).
District Noir is een spellensnackje voor twee spelers. In dit spel probeer je de meest waardevolle combinatie van kaarten te verzamelen. Maar het listige is dat je kaarten eerst op tafel in de “pakrij” moet leggen voor je ze kan pakken. Maar als ze op tafel liggen, dan kan de ander ze ook pakken. De vraag is dus in welke volgorde je de kaarten neerlegt en wanneer je toeslaat. En daar kan je dus bij bluffen door te doen of je je lekkere kaarten neerlegt in de hoop dat de ander ze pakt zodat je daarna veilig nog veel lekkerder kaarten kan spelen en pakken. Een potje duurt maar kort, maar zit vol met spanning. En omdat het zo kort duurt is een revanchepotje snel gespeeld.
Wingspan Azië is zowel een uitbreiding voor onze huidige nummer één in de Spellengek top 100 én een zelfstandig speelbare tweepersoons variant (waarvoor de eerdere sets dan weer als uitbreiding gebruikt kunnen worden. In het tweepersoonsspel komt er een extra bordje op tafel. En iedere keer als je een vogel speelt, dan leg je op dit bordje een fiche neer op een vakje dat overeenkomt met een eigenschap van de vogel (bijvoorbeeld zelfde type nest of leefomgeving). De einde ronde doelen van het spel zien vervolgens op deze fiches (bijvoorbeeld of ze aan de rand liggen of juist niet). En aan het eind krijg je nog punten voor je langste aaneengesloten serie van deze fiches. Wingspan is een super leuk spel en deze variant geeft daar een leuke twist aan.
Star Wars Deckbuilding Game is een lekker vlotte tweepersoons deckbuilder waarin je de strijd tussen The Rebels en The Empire naar je spellentafel brengt. Wat dit spel pit geeft is dat je je tegenstander al kan verzwakken voor hij aan de beurt is door de kaarten die hij of zij kan rekruteren te vernietigen. Zonder vers kannonnenvoer is de strijd immers snel beslecht.
Spellen voor gevorderden en experts
Wolven is een heerlijk spel voor gevorderde spelers die wel houden van een spel met wat pit en interactie. In dit spel vertegenwoordig je een roedel wolven die door het land trekken en daarbij af en toe eenzame wolven bij zich laten aansluiten. In tegenstelling tot veel moderne spellen zit er heel veel directe interactie in dit spel. Kijk dus niet vreemd op als jouw wolf overloopt of de prooi waar jij op jaagt ineens door een andere wolvenclan wordt weggesnaaid. Het spel is niet alleen heel leuk om te doen, maar ziet er ook nog eens heel mooi uit.
In Atiwa ga je een Afrikaans dorp opbouwen. En daarbij loont het rekening te houden met de omliggende natuur. Als het goed gaat met de omgeving, gaat het namelijk ook goed met de dorpelingen. In het ideale geval bouw je een dorp waar alles in balans is en dat zich daardoor ontwikkelt. Dit klinkt allemaal heel zwaar, maar doordat Atiwa een werkverschaffingsspel is waar duidelijke ikoontjes aangeven wat de verschillende acties zijn, speelt het verrassend licht en prettig weg.
In Earth staat ook de natuur centraal. Op de kaarten in deze tableaubuilder staan bomen, planten, mossen en wat er nog maar meer groeit en bloeit op onze planeet. De foto’s zijn prachtig en op elke kaart staat een leuk weetje. Je probeert aan de juiste kaarten te komen die je op de juiste manier neerlegt om verschillende soorten doelen te halen. Bij dit spel kies je altijd een actie die je uitvoert, maar mogen de andere spelers een afgezwakte versie van die actie doen én mag daarnaast iedereen al zijn bij die actie behorende bonusacties (die op de kaarten die je gebouwd hebt staan) uitvoeren. Soms wil je dus graag actie X uitvoeren, maar profiteert iemand anders daar nog meer van dan jijzelf. En dan moet je je afvragen of je niet liever wat anders doet.
In Het Witte Kasteel kom je maar negen keer aan de beurt en dan is het spel al weer voorbij. Elke zet die je doet moet dus raak zijn. In dit spel ga je je clanleden aan de meest aantrekkelijke baantjes in het Witte Kasteel proberen te helpen. Dit doe je door dobbelstenen te kiezen die je het recht geven om bepaalde acties uit te voeren. De fijnste beurten zijn die waarin het lukt om een soort kettingreactie te creëren waar de ene actie naar de volgende leidt. Het Witte Kasteel ziet er heel mooi uit en is opvallend scherp geprijsd.
In Planet B heeft de mensheid de aarde inmiddels helemaal uitgeput en gaan we op dezelfde weg door op Planet B. In dit spel zijn de spelers politici die proberen zo veel mogelijk macht te verzamelen om het misschien wel tot president te schoppen. En daarbij heiligt het doel de middelen. Dit is echt een pittig spel voor zeer ervaren spelers waarin te veel gebeurt om het in een paar woorden uit te leggen. Maar als je het eenmaal speelt blijken alle onderdelen netjes in elkaar te grijpen. Liefhebbers van het zware werk, kunnen hun hart hier zeker aan ophalen.
Dank je wel voor de tips !
Graag gedaan!