Sagrada Artisans

Geplaatst door

2-4 spelers
45-60 minuten
Auteur: Daryl Andrews & Adrian Adamescu
Uitgever: Floodgate Games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel…

Sagrada Artisans is de legacy versie van het populaire dobbelpuzzelspelletje Sagrada. Net als in Sagrada maak je in Sagrada Artisans prachtige glas in lood ramen. Dit keer gaat het echter niet om één raam, maar werk je mee aan een groter project, namelijk de bouw van de Sagrada Familia. De eerste steen voor deze prachtige basiliek is gelegd in 1882 en over een jaar of tien is hij hopelijk af. In het spel vertegenwoordig je een familie van ambachtslieden die de kunst van het werken aan glas en lood ramen van generatie op generatie doorgeven.

Spelers van Sagrada, zullen de basisregels van Sagrada Artisans heel bekend voorkomen. Je moet een glas en lood raam gaan maken. Iedere ronde worden er een aantal gekleurde dobbelstenen gegooid en de speler kiezen hier om de beurt dobbelstenen uit die ze in hun raam plaatsen. Ze moeten er daarbij voor waken dat ze nooit twee vakjes met dezelfde kleur of zelfde waarde naast elkaar leggen. Het grote verschil tussen Sagrada en Sagrada Artisans is alleen dat je bij Sagrada de dobbelstenen fysiek op een bordje legt, terwijl je bij Artisans de gekozen kleur en waarde zelf invult op een soort van kleurplaat.

Deze kleurplaat staat in het journal (dagboek) dat alle spelers aan het begin van de campagne krijgen. In dit boekje vind je de ontwerpen van de ramen waar je aan gaat werken. Behalve de ramen zelf, staat in dit boekje bij ieder spel ook hoe je punten scoort door drie openbare doelen te vervullen. Denk aan zaken als het gebruiken van bepaalde combinaties van kleuren of getallen in bepaalde patronen. Verder krijg je ieder spel drie zogenaamde tools die je kunnen helpen. Als je gebruik maakt van een tool dan kras je een vakje door en mag je iets doen, zoals bijvoorbeeld de waarde of kleur van de dobbelstenen op een bepaalde manier veranderen. Dit is super handig, maar als ongebruikte tools leveren weer extra punten op, dus zet ze niet te lichtvaardig in. Alle spelers krijgen verder nog een persoonlijk doel om aan te werken, zoals dat je net zo veel punten scoort als de waarde van de dobbelsteen die je voor specifieke vakken hebt gebruikt.

In twaalf rondes voltooien alle spelers hun prachtige glas in lood ramen. Daarna worden de punten geteld en wie de meeste punten heeft wint. En dan komt het legacy-aspect naar voren. De winnaar krijgt namelijk als beloning één of meerdere legacy-punten die meetellen voor de eindoverwinning aan het eind van de campagne. De verliezer krijgt daarentegen juist extra tool-kaarten die hem of haar in een volgend potje kunnen helpen. En alle spelers krijgen een aantal munten die ze meteen uit moeten geven. De winnaar krijgt daarbij minder munten dan de verliezers. Met deze munten kan je vakjes afkruisen op verschillende scoresporen. Hiermee kan je punten scoren, maar bijvoorbeeld ook extra toolkaarten verzamelen. Hoe slechter je in dit spel bent, hoe meer hulp je dus krijgt.

Als je de campagne uitgespeeld hebt, dan hoef je het spel niet weg te gooien. In de doos zitten namelijk drie dikke blokken met extra kleurplaten die je kan spelen met het spelmateriaal dat je in de loop van alle potjes ontdekt hebt.

…en de waardering

Ik heb Sagrada Artisans met heel veel plezier gespeeld. Ik vond het heel erg leuk om in mijn journal alle ramen in te kleuren en heb zelfs alle decoratieve randjes netjes mee ingekleurd. Het leuke van de kleurplaten is dat er veel meer vormen mogelijk zijn dan alleen vierkant en daardoor zijn er ook meer raakvlakken met andere vakjes. En dat maakt het lastiger om te voorkomen dat dezelfde kleur of hetzelfde getal naast elkaar komen te liggen.

Wat ik wel een beetje jammer vond was dat het verhaal er in dit spel een beetje bij hangt. Aan het begin en eind van elk spelletje lees je wel een verhaaltje, maar je zou dit ook kunnen overslaan. Het voegt niets toe. Het draait in deze legacy variant echt om de ontwikkeling en veranderingen van het spel. En daar zitten leuke dingen bij (ik verklap niets), maar het is niet zo dat het spel radicaal op zijn kop gaat. Het doet in die zin meer denken aan My City dan aan Pandemic Legacy.

Liefhebbers van Sagrada zullen vast, net als ik, heel veel plezier aan Sagrada Artisans beleven. Maar als je niet zo’n liefhebber bent van puzzelspelletjes dan kan je deze prima aan je neus voorbij laten gaan. Het is namelijk meer van het (heerlijke) zelfde en dat is fantastisch als je van dit soort spellen houdt, maar wordt snel eentonig als dat gepuzzel niet zo je ding is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *