Earth

Geplaatst door

1-5 spelers
45-90- minuten
Auteur: Maxime Tardif
Uitgever: Inside Up Games / Geronimo Games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 17 Gemiddelde: 3.2]

Het spel…

Earth maakt op dit moment de tongen los in de spellenwereld. Het is een nieuwe tableaubuilder die veel mensen geweldig vinden en waarvan anderen vinden dat het de zoveelste overdadige puntensalade is. Ik kan vast verklappen dat beide groepen gelijk hebben.

In Earth gaan alle spelers een eigen eiland vullen met al het moois dat onze planeet te bieden heeft. Dit moois staat afgebeeld op kaarten. Het eiland bestaat uit een raster van vier bij vier kaarten. Deze kaarten leveren op verschillende manieren punten op. Zo is elke kaart een aantal punten waard, maar zijn er ook gezamenlijke (6) en persoonlijke (1) opdrachten die punten opleveren als jouw eiland aan de gestelde voorwaarden voldoet. Denk bijvoorbeeld aan kaarten met bepaalde symbolen bouwen of kaarten op een bepaalde manier neerleggen op je eiland. En dan zijn er ook nog kaarten die zelf een mogelijkheid bevatten om punten te scoren door aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

Het bouwen van je eiland is dus het doel van het spel, maar hoe doe je dat? De kern van het spel is een systeem dat we kennen uit spellen als Puerto Rico en Race for the Galaxy. De actieve speler kiest één van de vier actiemogelijkheden die bovenaan zijn of haar eigen spelersbordje staan afgebeeld en voert deze actie uit. Vervolgens mogen alle andere spelers een afgezwakte variant van deze actie uitvoeren. Vervolgens activeren alle spelers nog alle kaarten op hun eiland die een bonus opleveren voor de gekozen actie. Met deze acties kan je bijvoorbeeld grond-fiches verzamelen die je nodig hebt om de kaarten die je wilt bouwen te betalen. Of je kan stekjes of bomen laten groeien op de kaarten die je al gebouwd hebt (en dit levert dan weer extra punten op). Maar je kan ook extra kaarten trekken of deze afleggen (composteren). En deze gecomposteerde kaarten leveren aan het eind van het spel vervolgens ook weer punten op.

En zo bouwen de spelers hun eilanden vol. Zodra één speler zijn of haar eiland  afgemaakt heeft, is het spel afgelopen en worden alle punten geteld. De speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Ik vind Earth een heerlijk spel. Het ziet er aantrekkelijk uit (mooie natuurplaatjes), je steekt er nog wat van op ook (op elke kaart staat een leuk weetje) en je bent lekker aan het puzzelen om je eilandje vol te krijgen, er stekjes en bomen te planten en ook nog wat kaarten te composteren. Je kan altijd wel wat leuks doen. En daarnaast kan je nog proberen mooie actiecombo’s te bouwen zodat je steeds meer mag en kan.

Waar in veel spellen schaarste centraal staat, staat in Earth misschien overdaad wel centraal. Ik snap de mensen dan ook wel die vinden dat er wel heel veel is om in de gaten te houden en tegen elkaar af te wegen. Als je een flinke hand vol kaarten hebt, dan is het echt best lastig om te bepalen welke kaart je gaat spelen, zeker als je alles helemaal wilt doorgronden en dus doordenken en doorrekenen. Als meerdere spelers op deze manier gaan spelen, dan haal je de vaart (en daarmee de lol) wel uit het spel. Maar je kan ook wat intuïtiever speler en besluiten om op bepaalde aspecten te focussen die je denkt dat, gelet op je mogelijkheden, waarschijnlijk je de goede kant op helpen.

Op het moment dat ik deze recensie schrijf (lente 2023) ben je nog aangewezen op de Engelse editie (of een editie in beperkt aantal andere talen). Maar voor wie liever in het Nederlands speelt, heb ik goed nieuws. Aan het eind van het jaar brengt Geronimo Games dit spel uit in het Nederlands.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *