Ticket to Ride: Germany

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 8 jaar)
30-60 minuten
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4.5]

Het spel…

Het is een hele eer als je land verschijnt op een bord van Ticket to Ride. Er is maar één land dat die eer twee keer ten deel viel, namelijk Duitsland. Dat land kan je namelijk zowel in Ticket to Ride Märklin als in Ticket to Ride Germany van spoor voorzien. In beide varianten staan bovendien passagiers centraal en ik heb daarom lang gedacht dat het om hetzelfde spel ging, maar dan in een andere uitvoering. Maar dat blijkt niet te kloppen.

De basis van beide spellen is good old Ticket to Ride. Of te wel in je beurt mag je of nieuwe treinkaarten trekken, routes op het bord claimen of nieuwe tickets (opdrachtkaarten) trekken. Je scoort punten op het moment dat je een route op het bord bouwt en je krijgt aan het eind van het spel punten voor je voltooide tickets en aftrek voor onvoltooide. Op dit vlak is er niets nieuws onder de zon.

Maar aan beide spellen worden dus passagiers toegevoegd. In Ticket to Ride Märklin liggen de passagiers in de vorm van kartonnen fiches op het bord. Tijdens het spel kan je een aantal keer een speciale meeple plaatsen in je beurt en die op een door jou gekozen moment via jouw spoor over het bord verplaatsen. Je mag dan een passagiers-fiche pakken van elk station waar je langs komt. De speler die dit als eerste gaat doen kan de meest waardevolle fiches scoren, maar als je langer wacht kan je een langere route afleggen en dus potentieel meer passagiersfiches pakken.

In Ticket to Ride Germany staan de passagiers juist in de vorm van meeples op het het bord. In iedere stad staat één meeple en in een aantal grote steden (zoals Berlijn, Hamburg en München) staan er zelfs meerdere. Iedere keer dat je een route bouwt, mag je van de steden die je verbindt een meeple pakken. Er zijn meeples in zes kleuren en aan het eind van het spel scoort de speler die de meeste en op één na meeste meeples heeft in een kleur een aantal punten.

In deze variant kan je verder, als je opdrachtkaarten trekt, kiezen of je voor korte routes of juist voor lange routes gaat. De korte zijn makkelijker te maken, maar de lange leveren natuurlijk meer punten op. Aan het eind van het spel scoort de speler die de meeste tickets heeft vervuld bovendien nog een flinke bak bonuspunten.

…en de waardering

Ook aan Ticket to Ride Germany kan een Ticket to Ride fan zich geen buil vallen. Het is weer een super leuke variant. Wat ik in deze variant heel leuk vindt, is dat je echt verschillende strategieën kunt uitproberen. Er vallen flink wat punten te scoren met de passagiers dus je zou kunnen proberen daar zo veel mogelijk van te pakken waarbij je kriskras op het bord korte stukjes spoor legt om de passagiers te pakken. Al die losse flodders zullen dan vast ook regelmatig in de weg liggen bij de andere spelers als extra bonus. Maar je kan je ook op de tickets richten en lekker veel korte routes maken. Of juist gaan voor de lange routes die heel veel punten opleveren en als je daar een paar van weet af te maken, zeker als je daarvoor de langere routes gebruikt en daarmee nog flink wat punten pakt. En meestal zal je een beetje een mix van deze drie strategieën doen.

Ik heb het gevoel dat ik ontzettend in herhaling begin te vallen als ik uitbreidingen of varianten van Ticket to Ride recenseer. Ze zijn namelijk eigenlijk altijd gewoon heel goed. Alleen de dobbelvariant en het kaartspel vond ik wat minder, maar voor de rest zijn het allemaal leuke spellen met variaties op een solide basis. En zo is ook deze Duitse variant weer super toll.

2 reacties

  1. Inderdaad een leuke variant! Let bij aanschaf wel even op welke editie je koopt. De Duitse uitgave “Zug um Zug Deutschland” bevat namelijk géén passagiers. Daar heb je de uitbreiding “1902” bij nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *