Ticket to Ride: The Dice Expansion

Geplaatst door

UITBREIDING
2-5 spelers
30-50 minuten
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Sommige spellen zijn uitermate geschikt om nieuwkomers in de spellenwereld te introduceren. In het Engels worden dit gateway-games genoemd omdat ze mensen over de drempel helpen om weer te gaan spelen door te ontdekken dat er zo veel meer is als Monopoly, Risk, Stratego en Rummikub. Spellenliefhebbers wereldwijd zijn het er wel zo’n beetje over eens dat de Kolonisten van Catan, Carcassonne en Ticket to Ride de ultieme gateway-games zijn. Zet deze spellen op tafel bij iemand die ontvankelijk is voor het spellenvirus en je kunt de klok er bijna op gelijkzetten dat de volgende dag een bezoekje aan de spellenwinkel wordt gebracht.

Deze drie spellen zijn niet alleen goede introductie-spellen, maar hebben ook gemeen dat ze aan het hoofd staan van een uitgebreide familie met zowel zelfstandige nakomers als echte uitbreidingen. Als het spellenvirus aanslaat zullen veel mensen graag “meer” willen van hun nieuwe spellen, wellicht dat dit het succes van deze uitbreidingswoede gedeeltelijk verklaard.

De Ticket to Ride Dice Expansion die op Spiel 2008 werd geïntroduceerd zet het spelsysteem van het populaire treinenspel flink op zijn kop. In alle eerdere spellen in deze familie moet je eerst kaarten in bepaalde kleuren verzamelen om de routes op het bord te kopen, in The Dice Expansion worden deze kaarten vervangen door een setje dobbelstenen.

In je beurt gooi je met vijf dobbelstenen en hierop staan verschillende symbolen die aangeven wat je mag doen. Je mag twee keer (een deel van) de dobbelstenen overgooien om je worp te verbeteren. Vervolgens kies je welk symbool je wilt activeren en voer je de actie uit. De belangrijkste zijn de symbooltjes voor enkel- en dubbelspoor. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om het enkelspoor te gebruiken dan mag je op het bord een route claimen die maximaal net zo lang is als het aantal enkelspoor (plus jokers) dat je hebt gegooid. Met dubbelspoor mag je bouwen op de dubbele routes (al blijven de regels van kracht dat je bij bepaalde spelersaantallen maar op één van deze helften mag bouwen). Per twee dobbelstenen die je niet gebruikt mag je een fiche pakken waarop enkel of dubbelspoor staat. Dit fiche kun je later in het spel inzetten om een route te claimen die langer is dan je op basis van je worp mag bouwen. Deze fiches heb je ook nodig om de routes die langer zijn dan vijf te bouwen.

Deze uitbreiding kan gebruikt worden in combinatie met alle Ticket to Ride spellen. Voor de tunnels uit Europa en Scandinavië zijn bijvoorbeeld drie speciale dobbelstenen toegevoegd die bepalen of je extra moet betalen voor de bouw van de tunnel. En in het Duitsland van de Märklin-editie mag je over andermans spoor reizen met jokers. Het enige missertje is de route van negen in Scandinavië, omdat je maar drie fiches mag sparen kun je deze nooit claimen en hierdoor wordt Murmansk wel heel lastig te bereiken.

… en de waardering

De grootste verandering door het gebruik van de dobbelstenen is het speeltempo van Ticket to Ride. Omdat je nu elke beurt in principe kunt bouwen (al is het niet altijd wat je wilde omdat je niet dat gooide wat je nodig had) is het bord in no time volgebouwd. Ik houd wel van een portie dobbelgeweld op zijn tijd en kan deze uitbreiding dan ook wel waarderen. De uitbreiding werkt alleen niet bij alle Ticket to Ride spellen even goed. Hij werkt vooral goed in spellen met flink wat lange routes (zoals het origineel en Märklin) en minder goed in de spellen met veel korte routes (Nordic Countries en Europe). De reden hiervan is dat het je bijna altijd wel lukt om de juiste dobbelstenen te gooien voor de korte routes en je het dobbelen dus bijna wel achterwege kan laten (kies omstebeurt een route tot je treintjes op zijn). Op deze manier slaat de uitbreiding een beetje dood, maar in de spellen met langere routes is het een leuke toevoeging waardoor het spel bovendien een stuk sneller gespeeld kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *