7 Wonders: Edifice

Geplaatst door

UITBREIDING
3-7 spelers
30 minuten
Auteur: Antoine Bauza
Uitgever: Repos (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Het concept van kaarten kiezen en doorgeven, meestal draften genoemd, is al erg oud, maar het brak pas echt door dankzij 7 Wonders. Sindsdien hebben talloze andere spellen dat gebruikt, maar 7 Wonders is nog steeds met afstand het populairste spel. Dat is te zien in het aantal uitbreidingen en varianten van het spel. Edifice is de nieuwste toevoeging aan de familie.

In Edifice kunnen de spelers bouwen aan gezamenlijke projecten. Dat idee was al eerder gebruikt in de uitbreiding Babel en is nu met wat verder bijschaven als kleinere uitbreiding uitgebracht.

Voor elk van de drie tijdperken trek je een willekeurig project van dat tijdperk en leg je daarop een paar speelfiguren, afhankelijk van het aantal spelers. Eenmaal per tijdperk mag je, als je aan je wonder bouwt, wat geld bijbetalen om een van die figuren te claimen. Die extra kosten verschillen per project en nemen ieder tijdperk toe.

Aan het einde van ieder tijdperk ga je na of alle figuren van het project van dit tijdperk door iemand geclaimd zijn. Zo ja, dan is het project voltooid en ontvangt iedereen die heeft bijgedragen een bonus. Zo nee, dan krijgt iedereen die niet bijdroeg een straf. Vaak zijn dat kaarten of munten die je moet inleveren, en anders krijg je strafpunten.

Verder speelt het spel op precies dezelfde manier, voor de variatie voegt Edifice nog twee nieuwe wonderen toe (Carthago en Ur). Uiteindelijk is het nog steeds de bedoeling om de meeste punten te scoren, al dan niet geholpen door de projecten.

…en de waardering

Ik speel graag uitbreidingen van spellen die ik leuk vind, omdat ze extra variatie toevoegen. Een nadeel is dat ze een spel vaak complexer maken en daarom in de praktijk alleen geschikt zijn om te spelen met mensen die het spel ook al goed kennen. Edifice weet dat mooi te omzeilen. 7 Wonders wordt hier nauwelijks ingewikkelder van. Het biedt alleen een extra optie bij een actie die je slechts af en toe uitvoert, en die optie is nog eens vrij simpel ook.

Ik heb Edifice verschillende keren gebruikt met mensen die 7 Wonders nooit eerder gespeeld hadden (ze bestaan nog!) en iedere keer ging dat probleemloos. Door de extra variatie en de eenvoud zie ik mezelf het spel niet snel meer zonder deze uitbreiding spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *