Kompakt spelplezier

Geplaatst door

Mijn vakantie was dit jaar in Frankrijk. Mooi land, maar natuurlijk weinig spellenwinkels. En al helemaal geen warenhuizen met een mooie spellenafdeling. Gelukkig zaten we in de Vogezen en was een tripje over de Rijn snel gemaakt. Bij een lokale Galeria Kaufhof viel mijn blik op enkele goedgevulde displays met ‘kompakte’ spellen van Ravensburger. Massa’s verschillende eigenlijk. Net als Kosmos, die andere oude Duitse reus, heeft Ravensburger van veel van zijn spellen mooie compacte versies gemaakt die makkelijk mee te nemen zijn op reis (heeee!) en vriendelijk geprijsd zijn.

Een slimme strategie, als je het mij vraagt. Liefhebbers van veel van hun succesnummers zijn vast makkelijk over te halen een paar extra centen uit te geven om handzame versies van hun favorieten mee op reis te nemen. Dat het dan niet altijd om exact hetzelfde spel gaat, soit. Mijn eerste kennismaking met deze compacte spellen waren Keltis en Einfach Genial. Beide spellen waren behoorlijk anders dan de moederspellen. In het geval van Keltis pakte het goed uit (het eerste matige spel in de Keltisreeks moet ik nog tegenkomen), de Einfach Genial-versie was een miskoop. Ik kan beter de officiële reiseditie kopen. Maar ja, die is maar voor twee spelers…

Deze vakantie kocht ik er twee van Ravensburger: Wer war ‘s en Verflixxt kompakt. Wer war ‘s (het bordspel) won niet zo lang geleden de Kinderspiel des Jahres en het is nog een Knizia ook. Helaas is het een elektronisch spel met gesproken teksten in, uiteraard, het Duits. Niet zo geschikt voor niet-Duitstalige kindertjes, maar de compacte versie heeft daar geen last van (het heeft vast ook sterk afwijkende regels). Gelukkig bleek het geen slappe hap: mijn beide kinderen zijn erg enthousiast en omdat het een coöperatief spel is, is het al geschikt voor kinderen van een jaar of 3. Eigenlijk een prima alternatief voor Boomgaardje, al is het uiterlijk natuurlijk wat minder.

Verflixxt kompakt daarentegen is bijna identiek aan het origineel. De verschillen komen alleen tot uiting in het feit dat het spelmateriaal ook wat kompakter is: minder tegels, wachters en pionnen en ook maar geschikt voor maximaal vier spelers. Wel heeft het nog een kleine extra variant, die overigens ook met het bordspel is te combineren. Ook die blijkt een succes thuis. De oudste kan het prima meespelen, haar zusje helpt haar graag met het gooien van de dobbelsteen. Ik krijg bijna nog een spellengekke familie.

Bij de volgende vakantie zie ik dus nog wel een paar compacte spelletjes meegaan (helaas voor Agricola), dus ik sta open voor tips voor meer handzame Duitse spelletjes!

Eén reactie

  1. Hoewel geen echt reisspel is het keltis kaartspel ook een prima alternatief. Zelfde principe: rijen maken maar toch anders. Ook prima voor twee.
    Voor zover mij bekend is dit spel niet in Nederland te verkrijgen

    RiFe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *