Varkenspesten

Geplaatst door

2-6 spelers
20 minuten
Auteur: Inon Kohn
Uitgever: Drie Magiers Spellen (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.8]

Het spel …

Iedere regio kent zo zijn eigen varianten op pesten. Acht wacht of zeven wacht je even, het is maar net in welke regio je begeeft. Varkenspesten is ook een variant en verloochend zijn afkomst niet.

Grootste verschil met gewoon pesten is dat op de meeste kaarten varkens staan met een getal. Als je aan de beurt bent mag je een varken met hetzelfde getal opgooien als de laatst gespeelde bovenop liggende kaart; of je mag twee kaarten spelen die samen opgeteld of afgetrokken ook dat getal vormen.

Daarnaast heb je, net als bij gewoon pesten, natuurlijk pestkaarten. Met het opgooien van boer Rutger moet je buurman exact de juiste kaart op gooien. Er is een joker die als iedere willekeurige kaart ingezet kan worden. Met het wilde zwijn dwing je je linkerbuurman tot het pakken van extra kaarten. Een andere mogelijkheid is een ander 15 strafpunten in de maag te splitsen via de mesthoop. Deze kaart mag je aan iemand geven als je een kaart opgooit met het aantal kaarten dat die speler in zijn hand heeft. Dit is dus altijd openbaar. Je voelt de bui al hangen als iemand poeslief vraagt hoeveel kaarten je nog hebt.

Verder zijn de regels heel eenvoudig en is een ronde afgelopen als iemand geen kaarten meer heeft (of alleen nog mesthopen). Om het spel grappiger te maken dient er geknord te worden als je nog maar 1 (knor) of 2 kaarten (knor,knor) over hebt. Op straffe van 2 pakken.

… en de waardering

Pesten vind ik altijd al een vermakelijk spel en ook deze variant met z’n grappige plaatjes is leuk om te spelen. Niet hoogdravend of origineel, maar wel laagdrempelig leuk als tussendoor.

Varkenspesten is een een toegankelijk kaartspelletje. Ik denk dat het vooral in de smaak zal vallen bij kinderen die net een beetje kunnen rekenen en waarvoor het voor hen een prestatie is als ze door simpele rekensommetjes een extra kaart mogen afleggen. In tegenstelling tot sommige andere kaartspelletjes van Drie Magiers Spellen (zoals kakkerlakkenpoker en kakkerlakkensalade) is dit spel een echt familiespel, met alleen volwassenen wordt de geluksfactor (wie heeft net die combi van kaarten die snel uit te spelen is) te groot. Voor de doelgroep is het echter een prima spelletje.

2 reacties

  1. Ik vind deze site een geweldig initiatief. Op verschillende plekken waar ik kom worden (2e hands) spellen aangeboden, vaak zonder regels.
    Gelukkig is er deze site, om ze even op te zoeken.

    1. Dank voor je vriendelijke woorden, Wim.

      Wij beschrijven een spel op hoofdlijnen, maar slaan daarbij soms wel details over. Als je op zoek bent naar een echte of meer complete versie van de spelregels vane en spel, dan raad ik je aan eens op Boardgamegeek te kijken. Ieder spel heeft daar een eigen pagina met heel veel informatie over het spel. Onder aan de pagina heb je ook een stukje waarin je bestanden (files) kan vinden. Daar kan je vaak de spelregels van een spel of een samenvatting van de regels vinden (soms zelfs in het Nederlands). Je hebt wel een gratis account nodig om een bestand te kunnen downloaden, maar dat is zo aangemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *