Minotaurus

Geplaatst door

2-4 spelers
20 minuten
Auteur: Cephas Howard
Uitgever: Lego (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

In de nieuwe serie Lego spellen hebben direct tien titels op de markt gebracht voor verschillende leeftijdsgroepen. De thema’s en dozen hebben ze allemaal aansprekend gemaakt voor kinderen, vooral jongens lijken de doelgroep; Robots, race-wagens, spoken, draken en een eh..monster?

Mijn kinderen konden niet wachten om het spel met het monster op de doos open te maken en in elkaar te zetten. Van de Legoblokjes maakten we al snel een mooi doolhof met heggen en muurtjes. En het ‘monster’ bleek een minotaurus ( half mens- half stier). Dit mythologische wezen waakt over zijn tempel, het gekleurde midden van het labyrint. Zaak voor de helden (piepkleine legopoppetjes) om het midden te bereiken.

Met de worp van een dobbelsteen wordt bepaald of je een held mag verzetten, een muur mag (ver)plaatsen of de minotaurus kan laten lopen! De muurtjes zijn leuke pestobjecten (al mag je gelukkig iemand niet helemaal insluiten) en de minotaurus maakt het spannend.

Ook vroeg dit spel direct om huisregels; officieel mag de minotaurus beginnen te lopen vanaf de tempel, maar het is veel leuker om hem door te laten lopen totdat hij een held te pakken heeft gekregen. Ter compensatie van dit leed mag het slachtoffer de minotaurus dan met spectaculaire geluiden terug naar de tempel schieten.

In de spelregels wordt zelfs opgeroepen tot het maken van eigen regels. En dat kan bij dit spel ook heel goed. Het bord is zo te veranderen, de dobbelsteen en functies zijn ook flexibel samen te stellen. Wil je het kort houden, dan is de eerste held in de tempel direct de winnaar. Wil je en langere zit dan moet je er bijvoorbeeld drie binnen zien te krijgen. Lego maakt goed gebruik van de voordelen van een spel gemaakt met Lego steentjes, zonder dat het hiermee onduidelijk of vaag wordt. De basis is namelijk vrij eenvoudig: zorg dat ‘het monster’ je niet te pakken krijgt!

… en de waardering

Het leeftijdsadvies kan wat mij betreft naar beneden worden bijgesteld tot 4 jaar. Een beetje helpen bij het tellen van de stapjes, dat is ook wat priegelig met die kleine nopjes, en verder vinden ze het reuze spannend. En grappig om je ouders in te sluiten, ook al mag dat natuurlijk niet volgens de regels. Een leuk en gezellig familiespel.

In tegenstelling tot Ramses Pyramid, speelt Minotaurus wel lekker vlot weg. De regels zijn duidelijk en het spel zit goed in elkaar. Zo zie je maar dat een grote naam (Knizia bij Ramses Pyramid) niet altijd een garantie voor succes is. In Minotaurus wordt ook veel beter gebruik gemaakt van de mogelijkheden die lego biedt: tijdens het bord verplaats je muurtjes waardoord het bord echt fysiek veranderd. Het is zelfs mogelijk om het hele bord te verbouwen bij een nieuw potje. Het spel zelf doet een heel klein beetje aan Pacman denken door de rol van de minotaurus. Verder is het een kwestie van hoge cijfers dobbelen en hopen dat je tegenstanders niet te veel muren voor je opwerpen. Kortom, een prima spel voor gezinnen met jonge kinderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *