Drachenwurf

Geplaatst door

2-6 spelers
30 minuten
Auteur: Wolfgang Panning
Uitgever: Schmidt Spiele (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Dobbelspellen gebaseerd op het Yahtzee-principe zijn inmiddels overvloediger dan uitbreidingen van Carcassonne en Kolonisten van Catan. Zonder uitzondering zijn het eenvoudige en vlotte spellen, dus is het logisch dat Schmidt er ook eentje in de Easy Play-reeks heeft opgenomen: Drachenwurf.

In dit spel proberen de spelers drakentegels te claimen met de juiste combinaties aan dobbelstenen. In je beurt gooi je zes zwarte exemplaren, met daarop geen stipjes maar drakenkoppen in zes kleuren. Deze draken staan ook afgebeeld op de te claimen fiches. Na iedere worp moet je minstens een dobbelsteen opzij leggen. Als je alles opzij hebt gelegd mag je niet verder gooien.

Voor het claimen van een drakentegel moet je minstens twee dobbelstenen in die kleur inzetten, maar meer mag ook. Je tegels zijn namelijk nog niet veilig: anderen mogen jouw tegels afpakken, maar hebben daar een dobbelsteen meer voor nodig dan waarmee jij hem hebt geclaimd. Meer dobbelstenen inzetten voor het claimen van een tegel verkleint de kans dat je hem kwijtraakt. Mocht hij toch ingepikt worden, dan krijg je een drakenei als compensatie. Deze kun je gebruiken om dobbelstenen te verdubbelen.

Aan het begin van je volgende beurt mag je alle drakentegels die je de vorige beurt geclaimd veilig stellen. Naast de kleur van de draak staat op iedere tegel ook een landschap. Bij het veiligstellen maak je rijen van tegels met of dezelfde draak, of hetzelfde landschap. Hoe langer een rij is, des te meer punten deze oplevert.

Het spel eindigt als de laatste tegel geclaimd is. De speler met de meeste punten is de winnaar.

… en de waardering

Zoals gezegd bestaan er inmiddels talloze leuke en vlotte dobbelspellen. Ik houd wel van het genre, waardoor mijn kast redelijk voorzien is. Dat betekent dat een nieuwe variant toch wel echt iets extra’s moet bieden wil ik het de moeite van het houden waard vinden. Anders speel ik liever Roll Through the Ages, Can’t Stop of Sushibar. Drachenwurf is een heel aardig dobbelspel, maar valt helaas niet in de categorie van die andere dobbelspellen. Daarvoor is het net wat te eenzijdig en mist het de nodige spanning of tactisch vernuft die ik in mijn favorieten waardeer. Prima voor de afwisseling, maar geen noodzakelijke aanvulling in mijn spellenkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *