League of Six

Geplaatst door

3-5 spelers
90 minuten
Auteur: Vladimír Suchý
Uitgever: QWG Games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

League of Six speelt zich af in de late middeleeuwen in het grensgebied tussen Polen, Tsjechië en Duitsland. De titel slaat op een verbond tussen zes regionale steden. De spelers zijn niet minder dan belastinginners die langs deze steden reizen om diverse goederen en diensten voor de koning te claimen. Helaas heeft de regio nogal te kampen met de rondzwervende Hussieten, zodat sommige steden wel wat anders aan hun hoofd hebben dan belasting afstaan.

Het spel wordt in zes ronden gespeeld, elk met dezelfde opbouw. De belangrijkste fase in zo’n ronde is het kiezen van een stad om belasting te heffen. De spelers kiezen om beurten een stad uit. Kies je een stad, dan moet je de andere speler afkopen met wachters. Maar die speler kan ook een tegenbod doen en jou proberen af te kopen. Uiteindelijk moet een van beide spelers het bod van de ander accepteren en verder reizen naar een andere stad.

Kiest hij weer een stad waar al iemand staat, dan moet ook daar geboden worden. Dit heen en weer gereis heeft regelmatig tot gevolg dat er meermalen om dezelfde stad word gestreden, waar natuurlijk steeds meer geboden moet worden. Een slimme tactiek is om je eerst te laten afkopen, naar een andere stad reizen en je daar weer af te laten kopen, om vervolgens bewapend met veel wachters terug te keren naar de oorspronkelijke stad en de speler daar een aanbod doen dat hij niet kan weigeren.

Dat brengt ons op paarden. De belasting die je int bestaat uit paarden, goederen en wachters. Wie de meeste paarden heeft, mag als eerste goederen aan gaan bieden, wat een belangrijk voorrecht is vanwege de bonuspunten die het oplevert. Als alle goederen die geïnd zijn in punten zijn omgezet volgt er nog wat boekhouding en begint de volgende ronde.

Na zes ronden eindigt het spel en worden er nog wat bonuspunten vergeven. Wie nu de meeste punten heeft wint het spel.

… en de waardering

League of Six is het soort spel dat ik jaren geleden waarschijnlijk erg leuk had gevonden. Het heeft interessante keuzes en betrekkelijk eenvoudige regels. Maar als je al vele honderden verschillende spellen hebt gespeeld wil je toch wat meer. Een aansprekend thema en een beetje afwisseling, bijvoorbeeld. Helaas schiet League of Six hierin ernstig tekort.

Ik heb er niet zo’n moeite om belastingambtenaar te spelen, maar het thema van League of Six is zo flinterdun dat zelfs zo’n droog thema de schijn niet ophoudt. Het is gewoon het zoveelste spel waarbij je gekleurde blokjes verzamelt om ze in punten om te zetten. Voor de goede orde hebben ze er nog wat speciale kaarten in gegooid met gekleurde symbolen, waarvan je de meeste moet hebben om bonuspunten te verdienen.

Maar het ergste is eigenlijk de verstikkende monotonie van het spel. Iedere ronde is in feite hetzelfde. Er is geen sprake van opbouw, laat staan spanning tegen het einde van het spel. Het enige echt leuke is eigenlijk het tegen elkaar opbieden om de verschillende steden, maar een spel als Amon-Ra doet dat bijvoorbeeld veel beter.

Kortom, League of Six heeft enkele aardige elementen maar stelt als geheel ernstig teleur. En dan nog dit: had dit spel niet gewoon Zesstedenbond ofzo kunnen heten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *