Le Bloq

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Niek Neuwahl
Uitgever: goliath (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Le Bloq is een abstract familiespel van Goliath. Het spel ziet er een stuk serieuzer uit dan bijvoorbeeld de vrolijk gekleurde familieleden Stixx en Exago door de sobere uitvoering. De doos ademt iets technisch uit met het raster op de voorkant en de mysterieuze blokken.

Het spel is gelukkig helemaal niet complex of ingewikkeld. In je beurt mag je telkens één blok plaatsen en als het je lukt om door het plaatsen van dit ene blok een aantal vakjes te isoleren, dan is elk vakje een punt. Als je in je beurt geen vakjes isoleert, dan moet je er wel voor zorgen dat je het blok op een andere manier neerzet als de blokken waar het aan grenst (je kan het blok op drie verschillende manieren plaatsen). Maar als je vakjes weet te isoleren dan doet het er niet toe hoe je het blok plaatst, alles is goed.

Het spel is afgelopen zodra alle blokken op zijn of als het speelbord zo vol is dat er geen enkel stuk meer geplaatst kan worden. Degene met de meeste punten wint.

… en de waardering

Ik vond le bloq niet echt een leuk spel. In het begin van het spel plaatst iedereen de stukken zo dat de volgende speler geen hoekje kan afschermen (het eenvoudigst gaat dit door de blokken strak tegen elkaar aan te zetten). Op een gegeven moment kom je dan bij de rand aan en vanaf dat moment is het een reeks van semi-verplichte zetten omdat je telkens een blok zo plaatst dat je het grootst mogelijk stuk claimt tussen het centrum en de rand. En de volgende speler doet hetzelfde en zo ga je door tot het spel afgelopen is. Je kan best wat anders doen, maar dit is niet logisch en je zal er ook niet mee winnen.

Kinderen zullen het trucje wellicht niet door hebben en voor hen is het wellicht nog een uitdaging om de stukken zo te plaatsen dat ze een zo groot mogelijk stuk van het veld claimen, maar dat is volgens mij niet genoeg om er een leuk spel van te maken. Er zijn te veel leukere spellen op de markt die ook door jonge kinderen gespeeld kunnen worden, zelfs als je je beperkt tot abstracte spellen (exago, reversi, en vier-op-een-rij), om dit spel hoog te kunnen waarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *