Stixx

Geplaatst door

2-6 spelers
30 minuten
Auteur: Odet L'Homer
Uitgever: goliath (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Denk jij wat ik denk dat jij denkt dat ik denk. Dat is een principe dat in veel spellen is toegepast (Adel Verplicht, Kakerlaken Poker) en dat altijd voor flink wat spanning en humor zorgt (nee, ik dacht niet wat jij dacht dat ik dacht en nu gaan we beide nat). Goliath heeft dit mechanisme ingezet in het abstracte familiespel stixx.

In stixx moeten de spelers proberen zo veel mogelijk stixx in hun kleur (die door het lot wordt bepaald) te verzamelen. De eerste speler pakt een stixx van het bord en legt hier een grijze (neutrale) stixx voor terug. De volgende speler moet een stixx oppakken die grenst aan de grijze stixx en legt de grijze stixx op de plaats waar hij zojuist een stixx van heeft opgepakt.

Je moet echter ook proberen om je kleur zo lang mogelijk geheim te houden. Wat doe je dan, pak je nonchalant toch een stixx in je eigen kleur van het bord of pak je eerst maar eens een ander kleurtje op. Als je de kleur van een andere speler raadt, dan mag je in je eigen beurt twee stixx oppakken in plaats van één (maar als je misraadt, moet je een beurt overslaan). Je kan er ook voor kiezen om je eigen kleur bekend te maken. Ook dan mag je twee stixx oppakken in plaats van één. Het gevaar daarvan is echter dat de andere spelers jouw stixx ook gaan oppakken om zo te voorkomen dat jij er meer krijgt.

Het spel is afgelopen zodra alle stixx zijn opgepakt of zodra de grijze stixx niet meer aan een andere stixx grenst en er dus geen andere stixx meer mogen worden opgepakt. De speler die de meeste stixx in zijn kleur heeft, heeft gewonnen. Als er meerdere spelers gelijk zijn geëindigd, dan wint de speler die de meeste stixx in zijn tweede kleur heeft. En als het dan nog gelijk is, wint de speler die zijn kleur het langste geheim heeft weten te houden.

… en de waardering

Stixx is een toegankelijk familiespelletje. Met nadruk op –tje. Het spel is zo uitgelegd, speelt lekker door, je keuzen doen er toe en een potje is zo voorbij. Volwassen veelspelers zullen naar aanleiding van deze zin vast niet massaal naar de dichtstbijzijnde speelgoedwinkel gaan om dit spel aan te schaffen. Dit spel is echter ook helemaal niet bedoelt voor deze doelgroep. Het is een spel dat gespeeld wordt met en door kinderen. En daar is het een primaspel voor. Neem dit spel dus met een gerust hart mee als je in de speelgoedwinkel bent………als je op zoek bent naar een cadeautje voor een jong neefje of nichtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *