Lord of the Rings Labyrinth

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Max Kobbert
Uitgever: Ravensburger (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Behalve Catan en Carcassonne bestaat er nog een spel uit de Duitse keuken dat zo succesvol is dat er inmiddels al diverse varianten zijn verschenen: De Betoverde Doolhof. In dit familiespel schijf je met kaartjes, die samen een doolhof vormen. Net als in de film Labyrinth komen de muren daardoor telkens op verschillende plaatsen terecht, zodat er doorgangen gecreëerd of juist geblokkeerd worden. Doel van dat alles is om een route door de doolhof te maken om de schatten te vinden.

Zo’n fantasierijk thema leent zich natuurlijk bij uitstek voor de moeder aller moderne fantasieën, Lord of the Rings. Deze variant is iets anders dan het originele spel, maar is ook volgens de oorspronkelijke regels te spelen.

De doolhof bestaat uit een raster van zeven bij zeven tegels, waarvan er zestien vast op het bord zitten. Er zijn dus nog 33 losse tegels, plus een extra. Deze tegels geven een recht doorgaand pad, een bocht of een driesprong weer. Daarnaast zijn er 24 fiches met waardes 1 tot en met 30. Deze worden aan het begin op bepaalde plekken in de doolhof gelegd. Voor ieder fiche is er een bijbehorende kaart; de kaarten worden blind onder de spelers verdeeld.

Als je aan de beurt bent, neem je de extra tegel, die je vanaf de zijkant in de doolhof schuift. Alle tegels in deze rij schuiven mee, en aan het einde komt er weer een tegel uit. Vervolgens mag je je speelfiguur over het bord verplaatsen, maar alleen via een doorlopende route. Kom je bij een fiche, dan mag je dit pakken als het getal het laagste nog aanwezige op het bord is. In het begin gaat iedereen dus op zoek naar een route naar fiche 1, vervolgens naar 2, enzovoort. Als je een fiche neemt waarvan je de bijbehorende kaart hebt, dan krijg je tien bonuspunten. Ieder fiche is verder zoveel punten waard als het afgebeelde getal.

Het spel eindigt als het laatste fiche met getal nummer 30 gepakt is. Iedereen telt zijn punten van de fiches en bonusfiches bij elkaar, en de speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

De Betoverde Doolhofspellen zijn puzzelspellen van het betere soort. Omdat je een tegel op veel verschillende manieren in kunt schuiven, zijn er nogal wat wegen die je dichter bij je doel kunnen brengen. Meestal zul je daar meer beurten voor nodig hebben. Daardoor leent dit spel zich beter om met minder mensen te spelen. Met vier spelers heeft geen enkele zin om je beurten vooruit te plannen, omdat het bord in de tussentijd drastisch kan wijzigen. Omdat je bij dit spel wél afhankelijk bent van wat je medespelers doen, vind ik het persoonlijk boeiender dan puzzelspellen als Set en Rasende Roboter, waarin het er alleen om gaat wie de oplossing als eerste ziet. Al met al kan ik dit spel gerust aanraden aan alle liefhebbers van De Betoverde Doolhof en puzzelspellen in het algemeen. Door de vele illustraties komen ook LotR-fans nog aan hun trekken, al staat het thema natuurlijk volledig los van het spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *