Lucky Five

Geplaatst door

2-6 spelers
30 minuten
Auteur: Heinz Meister
Uitgever: FX Spiele (1998)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De verkiezing van Spiel des Jahres kende dit jaar een verrassende finalist: Zapp Zerapp van Heinz Meister en Klaus Zoch. Zapp Zerapp is een variant op het bekende Mens-erger-je-niet, waarbij een raad-en-gok element is toegevoegd aan de aloude klassieker. Een andere titel die dit jaar verscheen van de hand van Meister, en waarin flink gegokt moet worden, is Nur Peanuts!. Je raadt het al: Heinz Meister houdt kennelijk erg van gokspelletjes, en ook in Lucky Five wordt er gewed dat het een lieve lust is.

De regels van Lucky Five zijn erg eenvoudig. De spelers hebben beschikking over een aantal fiches met verschillende waardes, waarmee gewed wordt. Verder bestaat het spel uit een paar kaarten en een drietal dobbelstenen in de kleuren rood, geel en blauw. Is een speler aan de beurt, dan draait hij de bovenste kaart van de stapel om. Op de kaarten staan één of meer dobbelstenen afgebeeld. De speler gooit met de afgebeelde dobbelstenen, en moet daarbij voorspellen of de uitkomst hoger of lager zal zijn dan wat die dobbelstenen nu aangeven. De speler is verplicht minstens één fiche in te zetten.

Klopte de voorspelling niet, dan is de speler de fiches die hij had ingezet kwijt. Had hij goed gegokt, dan kan hij kiezen om door te gaan met kaarten draaien of om te stoppen. Als een speler stopt, dan legt hij alle kaarten waarvan hij de uitslag goed had voorspeld voor zich neer, en legt alle ingezette fiches er bovenop. Ook fiches die de spelers voor hem hadden verspeeld mag hij houden.

Zodra een speler geen fiches meer heeft, ligt hij uit het spel. Het spel eindigt als er nog één speler over is, die nog een laatste beurt krijgt. De puntentelling die volgt zal spelers van Koehandel bekend voorkomen: het aantal kaarten waaruit een stapel bestaat vermenigvuldigd met de totale waarde aan fiches die er bovenop liggen is het puntentotaal van deze stapel. De speler met de meeste punten wint het spel.

… en de waardering

Wie bij Lucky Five hoopt op enige tactiek, komt bedrogen uit. Het is namelijk een raszuiver gokspelletje, waarbij geen ruimte is voor sturing. De enige echte beslissing die je hebt is stoppen of doorgaan en zien wat het lot je brengt. Het dobbelen is een kwestie van zuivere kansberekening, dus daar valt weinig eer te behalen. Gelukkig zitten er nog wat speciale kaarten in het spel, die de spelers af en toe toestaan om het lot een handje te helpen. Als gokspel voldoet het prima, maar meer dan dat is het ook echt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *