Veilingmeesters van Amsterdam

Geplaatst door

3-5 spelers
60 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Jumbo (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Als Nederlandse spellenuitgever wilde Jumbo graag een spel ontwikkelen met een heuse aftellende veilingklok. Succesauteur Reiner Knizia werd aan het werk gezet, en het resultaat is de Veilingmeesters van Amsterdam.

De veilingklok is inderdaad het meest opvallende attribuut aan het spel, een waarschijnlijk ook de reden dat het spel zo duur is. Voor de rest bestaat het spel uit een bord, een pion en een verzameling kaartjes en fiches. Het bord bestaat uit drie gedeeltes: de goederenmarkt, de Amsterdamse binnenstad en de kolonieën van de VOC. Langs de rand van het bord staat een tijdbalk afgebeeld, met daarop gebeurtenissen tijdens de Gouden Eeuw die al dan niet van invloed op het spel zijn.

Als een speler aan de beurt is, krijgt hij drie schijven voor zich, waarop hij één voor één een kaartje moet leggen. Het kaartje op de aflegschijf wordt verwijderd, het kaartje op de burgemeesterschijf mag de speler zelf inzetten, en het kaartje op de veilingschijf wordt geveild met behulp van de klok. De klok wordt opgewonden, en telt dan af van 200.000 tot 50.000 florijnen. Als een speler de aangegeven prijs wil betalen, mept hij op de klok en mag zijn fiches (ver)plaatsen zoals op de kaart aangegeven. De actieve speler mag ook meedoen, zodat je soms twee acties in één beurt kunt doen.

Er zijn vier verschillende kaartjes: voor ieder deel van het bord één, en zandlopers. Wordt er een zandloper getrokken, dan gaat de pion op de tijdbalk een vakje naar voren en wordt direct de daarop staande gebeurtenis uitgevoerd. Met de andere kaartjes kun je je positie op het bord verbeteren. Het listige met het trekken van de kaartjes is dat je bij ieder kaartje moet beslissen op welke schijf je het legt voor je de volgende kaart pakt. Dit kan tot gevolg hebben dat je een kaart die je graag voor jezelf had gehad, moet gaan veilen of zelfs weggooien.

veilingmeesters van amsterdam
de veilingklok (met meppende hand)

Naarmate het spel vordert, begint ieders startkapitaal door de veilingen op te raken en is het tijd voor inkomsten. Op de tijdbalk wordt acht keer geld uitgekeerd: drie keer voor de goederenmarkt, twee keer elk voor de binnenstad en de kolonies, en aan het eind nog eens voor alledrie. De drie gedeeltes van het bord bestaan alle uit vier onderdelen. Hoe meer een onderdeel ontwikkeld is, des te meer geld het oplevert, maar alleen voor de twee spelers met de beste posities. Je moet dus van alles in de gaten houden en zorgen dat je nergens achterblijft. Dit wordt nog eens versterkt door de bonussen die er te verdienen zijn met een gespreide ontwikkeling. Een echt Knizia-spel dus…

Het spel eindigt als alle kaartjes op zijn en iedereen even vaak aan de beurt is geweest. Er volgt dan nog de laatste grote uitbetaling; wie daarna het meeste geld bezit wint het spel.

… en de waardering

De Veilingmeesters van Amsterdam is een bijzonder interessant financieel spel. Je moet op alles letten, en snel kunnen inzien wat een kaartje waard is. Als je namelijk te vaak veel betaalt voor een actie, houd je te weinig over om te winnen. Maar het snelle ratelen van de klok en de begerige blikken van je tegenstanders zorgen er regelmatig voor dat je in de stress te vroeg op de klok mept, waar het beter was geweest je in te houden. Het is ook nog eens een erg toegankelijk spel, dus ik begrijp absoluut niet dat dit spel bij beide grote Duitse spellenprijzen genegeerd is. Eén nadeel: de klok is mechanisch en dus kwetsbaar. Maar als je klok het begeeft, dan krijg je van Jumbo een nieuwe. Dat is nog eens service!

Natuurlijk springt de veilingklok in dit spel het meest in het oog. Deze klok is wat dit biedspel anders maakt dan alle andere biedspellen. In plaats van rustig afwachten wat de andere spelers doen en dan telkens net een eenheid geld meer bieden, moet je in dit spel een fractie van een seconde sneller op de veilingklok slaan als de andere spelers. Een goed reactievermogen is dan ook geen overbodige luxe. Maar dat alleen is niet genoeg, je moet ook goed in de gaten houden welke veilingen je moet winnen en welke je kan laten glippen.

De veilingklok maakt het echt spannend. Neem van te voren een bedrag in je hoofd en laat je niet verleiden tot lagere prijzen. Grote kans dat het kaartje dan voor je neus wordt weggekaapt. Zorg er ook voor dat je niet te veel en te hoog biedt. Ervaring leert dat de winnaar niet vaak een kaartje per opbod gekocht heeft. Een leuk spel met veel interactie en afwisseling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *