In de Ban van de Ring: Vrienden en Vijanden

Geplaatst door

UITBREIDING
2-5 spelers
90-120 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games (2001)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

Dit (na)jaar regent het spellen met als thema de boeken van Tolkien, zoals De Hobbit, De Zoektocht, Herr der Ringe (bij Kosmos), het Lord of the Rings kaartspel van Ravensburger en een miniaturenspel van Games Workshop. De laatste drie zijn typische voorbeelden van merchandise; zo gaan ze allemaal vergezeld van fotomateriaal uit de eerste film, die medio december in de bioscopen komt. Het bordspel dat een jaar geleden bij 999 uitkwam, staat echter los van de film, en het is dit spel waarvan nu deze uitbreiding van verschenen is.

Zoals dat wel vaker gaat met uitbreidingen van bordspellen, is ook Vrienden en Vijanden relatief duur ten opzichte van het -toch al niet goedkope- basisspel. Voor vijf tientjes ontvang je een pakje kaarten, een dubbelzijdig bord en twee stickers, die op het overzichtsbord geplakt moeten worden. Op het bord staan de scenario’s Bree, dat nog voor Moria plaatsvindt, en Isengard, dat aansluitend aan Lothlorien, voor Helm’s Deep gespeeld wordt.

De tocht naar de Doemberg wordt zo met twee scenario’s verlengd, wat het spel een stuk pittiger maakt. Gelukkig zijn er mogelijkheden om scenario’s over te slaan. Voorwaarde hiervoor is wel, dat het voorgaande scenario afgesloten werd zonder open liggende vijanden, de tweede nieuwigheid die deze uitbreiding introduceert. De doos bevat 30 vijandkaarten, die op verschillende manieren in het spel kunnen komen.

Op alle vijandkaarten staat afgebeeld wat nodig is om ze te verslaan; voor sommige moet je kaarten of levensfiches inleveren, bij andere moet je de dobbelsteen gooien. Je kunt een vijand ook verslaan door verder in je beurt niets te doen, zonder daarbij de kosten te hoeven betalen. Als er aan het eind van een beurt acht of meer vijandkaarten open liggen, zijn de legers van Sauron te sterk, en is het spel verloren. Maar de vijanden bieden ook een extra manier om te winnen: zijn alle dertig vijanden verslagen, dan wordt er een militaire overwinning geboekt, en hoeft de Ring niet meer naar Mordor gebracht te worden (overigens zeer in strijd met de geest van het boek).

… en de waardering

Als deze uitbreiding iets aan het bordspel verandert, is het vooral de moelijkheidsgraad: het wordt ontzettend moeilijk om te winnen, wat voor veel uitdaging zorgt. Wat de titel ook mag zeggen, de uitbreiding introduceert meer vijanden dan vrienden (in Duitsland heet het dan ook simpel Die Feinde). Voor liefhebbers van het basisspel is dit een absolute aanrader, zij die het basisspel niks vinden, zullen er ook met uitbreiding weinig plezier aan beleven. Ook de uitvoering is weer erg fraai; het grootste minpunt betreft eigenlijk de prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *