Maandoverzicht: januari 2023 (Dagmar)

Geplaatst door

Als een goed begin het halve werk is, dan wordt 2023 een goed jaar. Januari was namelijk een hele fijne spellenmaand waarin ik heel veel plezier heb beleefd aan de spellentafel (54 potjes gespeeld). Niek en ik speelden vooral heel veel Dominion. Dit is een spel dat we bij vlagen veel spelen en dat dan weer een tijdje in de kast verdwijnt. Maar als ik het speel ben ik iedere keer weer onder de indruk van hoe knap dit spel in elkaar zit. Het is ongelofelijk knap dat dertien van de veertien uitbreidingen moeiteloos door elkaar heen gespeeld kunnen worden. Alleen met Alchemisten moet je oppassen omdat die alleen werkt als je een paar kaarten gebruikt waar je potions voor nodig hebt (en dan nog is dat niet mijn favoriete uitbreiding).

Dankzij al het Dominion-geweld kwamen er niet zo veel nieuwe spellen op tafel, namelijk slechts twee. Over Riverside schreef ik al een recensie dus die sla ik in dit blog verder over.

Het andere nieuwe spel was The King’s Dilemma. The King’s Dilemma is een beetje Game of Thrones achtig spel waarin de spelers (in hun rol als adviseur) proberen de koning te “helpen” de beste keuzes te maken voor het land. En wat het beste is voor het land is eigenlijk natuurlijk wat het beste is voor de adviseur zelf. Dit spel is een verhalend spel waarin verschillende verhaallijnen door elkaar lopen en waarbij de spelers door de verhalen heen geloodst worden door middel van dilemma’s. Ik wil natuurlijk niets verklappen over het verhaallijnen en dilemma’s zelf dus ik verzin nu zelf een voorbeeld. Je kan je voorstellen dat er een verhaallijn is dat het land overspoeld wordt met kippen, overal kippen. Daar moet wat aan gebeuren. Er is alleen één probleempje: voor een deel van de bevolking zijn kippen heilige dieren. Je zou dan een dilemma kunnen krijgen: laat je het leger de kippen stiekem in de nacht ruimen of laat je de kippen met rust omdat je de gelovigen te vriend wil houden. Wat je ook kiest, het zal gevolgen hebben. Ruim je de kippen op dan is dat goed voor de voedselvoorraad in het land (kippen eten alles wat los en vast zit), maar ruim je ze op dan heb je sociale onrusten.  De spelers mogen vervolgens met behulp van machtsfiches aan de koning laten weten wat ze vinden dat hij moet doen. De koning is een nogal ruggegraadloos wezen en volgt altijd de meerderheid van de stemmen. Nadat de stemmen zijn geteld, draai je het dilemma-kaartje om en daar staat hoe je keus uitpakt. Stel dat je de kippen laat ruimen dan zou er kunnen staan dat de soldaten heel lomp te werk gingen waardoor binnen de kortste keren het hele land door had wat er gebeurde en er grote onrusten uitbraken. Afhankelijk van de uitkomst houd je op een bord de stand van het land bij  (het fiche dat de tevredenheid van de bevolking aangeeft zou in dit geval omlaag gaan en het fiche dat bijhoudt hoe het land het materiaal voor staat omhoog (omdat er meer voedsel beschikbaar is). En dit is waar Kings Dilemma een spel wordt en niet alleen een “choose your own adventure”-achtig verhaal. Iedere speler heeft namelijk aan het begin van het spel een doelkaart gekregen waarop staat waar hij graag wil dat de verschillende fiches op de stand van het land bord liggen. En daarnaast moet je soms een sticker op het bord plakken die symbool staat voor het collectieve geheugen. Je zal begrijpen dat de mensen niet snel vergeten welke adviseur de grootste rol heeft gespeeld in het slachten van de heilige kip. Dit werkt weer door in volgende spellen omdat je dan minder (voor negatieve gebeurtenissen) of juist meer (voor positieve gebeurtenissen) krijgt.

Ik heb er nu twee potjes Kings Dilemma op zitten en ik ben nog zoekende hoe ik dit spel speel en wat ik er van vind. Aan de ene kant ben ik dol op verhalende spellen en zit dit spel vol met stickers plakken en envelopjes openen en lust ik ook daar wel pap van. Maar ik vind het nog lastig om grip te krijgen op het spel-deel van Kings Dilemma. Ik heb het gevoel dat ik nu vooral stem wat goed is voor mijn doelkaart, waarbij je soms een rondje moet passen om weer nieuwe stemmen te verzamelen. Je kan nog proberen om de andere spelers om te kopen met geld om met jou mee te stemmen, maar we hebben in ons groepje nog niet echt veel gevoel voor hoeveel geld een stem nou waard is. Ik hoop dat ik hier nog wat meer grip op ga krijgen zodat ik meer het gevoel heb dat ik zelf met keuzes het spel kan sturen in plaats van dat ik door de doelen gestuurd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *