Settlement

Geplaatst door

2-4 spelers
45-90 minuten
Auteur: Oleksander Nevskiy
Uitgever: Geronimo Games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Sinds Caylus in 2005 uitkwam, is het genre van het werkverschafferspel, meestal worker placement genoemd, niet meer weg te denken. Nog steeds wordt het mechanisme van poppetjes of schijfjes inzetten om verschillende actie uit te voeren bijzonder veel gebruikt, als het al niet het hele spel is.

Uitzonderingen daargelaten zijn dit meestal wat complexere spellen voor liefhebbers, voorzien van allemaal toeters en bellen. Gelukkig zijn er uitzonderingen, zoals het nog steeds onovertroffen Stenen Tijdperk. Ook Settlement houdt het bescheiden.

In Settlement heeft iedereen zijn eigen bordje met beschikbare actievelden en zes donkerroze meeples om daarop te plaatsen. Daarmee ontwikkel je je eigen stad en verken je de daaromheen gelegen gebieden. Met het verkennen en ontginnen van die landschappen verkrijg je grondstoffen, waarmee je gebouwen in je stad kunt maken of helden werven om punten te scoren. Sommige helden leveren een of twee extra meeples op, die je eenmalig in kunt zetten.

Helaas trekt al die activiteit in het buitengebied monsters aan van diverse pluimage. Om grondstoffen te winnen van een gebied moet je die monsters eerst weer verjagen. Gelukkig levert dat beloningen op in de vorm van kostbare kristallen en goud, maar je moet er wel je schaarse mannetjes voor inzetten. Om een draak te verslaan moet je er vier toewijzen, dan blijft er weinig over om nog meer dingen te doen in je beurt.

Het spel eindigt na zes rondes. Behalve de punten van de helden kun je ook punten scoren met sommige gebouwen waar je goud of kristallen op kunt slaan. De speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Settlement is een plezierige werkverschaffer die soepel wegspeelt en met twee spelers het beste uit de verf komt. Het heeft geen ingewikkelde kleine regeltjes nodig heeft om het ook na meerdere potjes onderhoudend te laten zijn. Een belangrijk element daarin zijn de artefacten, waarvan er vooraf een willekeurige set wordt gebruikt. Iedere speler begint met een zo’n artefact en neemt na elke ronde weer een andere. Die kunnen je helpen om een bepaalde strategie door te voeren, waardoor het spel iedere keer weer een ander accent krijgt.

Ook de monsters zijn een leuke toevoeging. Aan de ene kant is het vervelend dat ze je grondstofwinning blokkeren, aan de andere kant zijn ze soms de enige mogelijkheid om aan goud en kristal te komen. En die heb je echt wel nodig om flink punten te scoren.

Ondanks die leuke nieuwigheden springt Settlement er in het overvolle genre toch niet bovenuit. Voor gelegenheidsspelers is het net wat teveel gedoe, de doorgewinterde veelspeler zal het net niet bijzonder genoeg vinden om oude favorieten te doen vergeten. Uitstekend geschikt als tweepersoonsspel met pit, maar na een paar potjes zul je waarschijnlijk toch weer wat nieuws willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *