Meadow: Downstream

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers
60-90 minuten
Auteur: Klemens Kalicki
Uitgever: Rebel Studio (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Meadow is een van de lieflijkste spellen die ik in mijn kast heb staan. Het spel ademt rust uit met alle prachtige illustraties van landschappen en dieren. Zelfs de roofdieren zien er vriendelijk uit. Van dit soort plaatjes krijg je niet snel genoeg. En dus was de Downstream uitbreiding een instant buy voor mij toen hij uitkwam op Spiel 2022.

De Downstream uitbreiding voegt een nieuw gebied toe aan Meadow. Op een bord staat een rivier afgebeeld. De spelers gaan in het spel deze rivier bevaren met een kano. Hoe verder je op de rivier komt, hoe meer punten je krijgt. En op sommige plekken op de rivier scoor je een bonusje als je er langs vaart (bijvoorbeeld een extra kaart).

Je vaart over dit bord heen door de nieuwe waterkaarten te spelen. Die werken hetzelfde als de kaarten uit het basisspel. Of te wel om ze te mogen bouwen moet je al kaarten met bepaalde symbolen zichtbaar hebben liggen. Hoe complexer de voorwaarden zijn waar je aan moet voldoen, hoe verder je mag varen met je kano. De kaarten zelf leveren daarnaast, op een paar uitzonderingen na, geen directe punten op.

Het spel zelf is verder hetzelfde gebleven. Of te wel: je speelt iedere ronde een kartonnen fiche aan de rand van een rij van het bord en je pakt vervolgens de kaart waar dat fiche naar wijst. Vervolgens speel je een kaart uit je hand (waarbij je dus aan de eventuele plaatsingsvoorwaarden moet voldoen). Bij de Downstream uitbreiding krijg je er een nieuw kartonnen fiche bij dat je het recht geeft om een kaart van het waterbord te pakken. De andere fiches mogen hier niet gelegd worden en speel je dus bij het bordje uit het basisspel. Alleen het fiche met een vraagteken dat bij een spel met twee of drie spelers gebruikt wordt, mag op beide plekken worden neergelegd.

…en de waardering

Ondanks het enorme bord en de nieuwe kaarten die de uitbreiding toevoegt aan Meadows, verandert de kern van het spel niet. Je bent nog steeds aan het puzzelen hoe je zo snel mogelijk de kaarten kan bouwen die veel punten opleveren. Het extra spelmateriaal suggereert dus een grotere verandering van het spel dan dat het daadwerkelijk is. De kaarten zijn dan wel nieuw, maar je doet daarmee nog steeds wat je altijd al deed: rijtjes puzzelen. Het effect is alleen indirect, de kaarten leveren niet zelf de punten op, maar het gaat via hoe ver je komt op de rivier.

Als je tafel groot genoeg is om het extra bord kwijt te kunnen en je, net als ik, blij wordt van de nieuwe kaartjes met de prachtige nieuwe illustraties, dan is dit een nice to have uitbreiding. Geen need to have, want daarvoor is de impact op de spelbeleving te klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *