Meer B&O

Geplaatst door

Gisteravond mijn derde potje Baltimore & Ohio gespeeld. Een moedige onderneming met vier spelers op een doordeweekse avond, maar gelukkig redden we het in vier uur. Inmiddels heb ik ook alweer vier uur besteed aan napraten en terugdenken. Dit is het type zware economische spel dat je nog dagen bezig kan houden.

En ik won ook nog, wat dit spel op de een of andere manier extra bevredigend is. Alsof je een lange race hebt gelopen en aan het eind uitgeput over de finish komt. Een paar verdere gedachten:

-de eerste market round heeft grote impact op de rest van het spel, zeker op de eerste helft. Misschien dat hij daarom weer een halfuur duurde.

-de PRR is een cruciale maatschappij. Niet alleen heeft het goede toegang tot kolen, het bepaalt ook in grote mate de speelruimte van andere maatschappijen door de restrictie op de rode steden. Deze keer anticpeerde ik daar wat beter op dan de vorige keren. Ik begon nu als grootaandeelhouder in de PRR, maar ook met een groot minderheidsaandeel in B&O, de naaste buur en concurrent om de kolenfiches. Jasper deed het precies andersom, waarmee we een mooie tandem vormden.

-het manipuleren van de koersen door telkens aandelen te kopen en weer te verkopen is vooral nuttig voor het bepalen van de beurtvolgorde van de maatschappijen. Koersverlies veroorzaken bij maatschappijen van anderen is niet insignificant, maar het is vaak veel belangrijker dat jouw maatschappij op het juiste moment voor een andere aan de beurt is. Die les heb ik de vorige keer hardhandig geleerd.

-goede dividenduitkeringen hebben vaak een hogere prioriteit dan potentiële koerswinst. Alleen bij stabiele en gematigde groei is ‘sandbagging’ een beter alternatief. Je hebt die dividenden echt nodig om in de race te blijven voor (goede) aandelen.

-als laatste aandelen mogen kopen zuigt, maar als je dan genoeg kapitaal hebt om (bijna) een hele maatschappij in één keer op te kopen en te floaten is dat het meer dan waard.

-voorlopig heb ik aan B&O en Stoom genoeg in het zware treinspellensegment. In 18XX doe ik graag meer ervaring op (1830 en 18AL lijken me wel wat), maar voorlopig speel ik nog even liever B&O.

Al met al neigt mijn waardering nu naar een 4. Het is net wat te heftig en vooral lang om een 5 te geven. Ik vind het zeker zo goed als sommige 5-en, maar de toewijding die dit spel vereist is niet altijd aanwezig. Maar als mijn vaste speelgroep er in slaagt om de speelduur structureel binnen de 3 uur weet te krijgen zal het ongetwijfeld die 5 krijgen.

3 reacties

  1. Nou, volgens mij is er voldoende interesse voor B&O, Peter Hein. Als je nog iemand nodig hebt om de tafel te vullen, valt er wat te regelen 🙂

  2. Ik ga me steeds meer afvragen of het wel goed met je gaat Peter Hein. Je begint omhoog te vallen tot een bedenkelijk en wat vermoeiend spelniveau.

  3. B&O klinkt erg goed. Zaterdagavond na Ducosim een partij in Hoogland? Daarbij die andere Hooglandse spellenspeler wat meer into het serieuzere werk krijgen, kan ook helemaal geen kwaad. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *