Mosaix

Geplaatst door

1-4 spelers
20 minuten
Auteur: Christof Tisch
Uitgever: Schmidt Spiele (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Met de ‘Easy Play’ reeks heeft Schmidt Spiele een aardige reeks vlotte een luchtige spelletjes in huis. Maar vlotte en luchtige spelletjes zijn bij Schmidt niet voorbehouden tot die reeks, zoals Mosaix bewijst.

Mosaix is een dobbelspel waarbij de spelers het dobbelresultaat op een eigen kaartje moeten verwerken, zoals bijvoorbeeld ook bij Highscore. Hier staan op de dobbelstenen echter geen getallen, maar kruisjes, rondjes en driehoeken. Om beurten gooien de spelers de vier dobbelstenen en leggen ze dan aaneengesloten in een vorm naar keuze. Alles mag, zolang de dobbelstenen elkaar maar raken. Vervolgens moeten alle spelers de symbolen in het gevormde patroon op hun bordje van zeven bij zeven vakjes invullen. Je mag dat op zo’n manier doen dat een gedeelte van de symbolen buiten het bord valt, maar je mag geen eerder opgeschreven symbolen overschrijven.

De bedoeling van dit alles is om zoveel mogelijk aaneengesloten gebieden van minstens vijf dezelfde symbolen te creëren. Het spel eindigt als iemand geen ruimte meer heeft om een nieuwe worp in te verwerken. Iedere speler telt per symbool hoeveel gebieden hij daarvan heeft met minstens vijf symbolen en vermenigvuldigt dit met het aantal symbolen in die gebieden. De speler met de hoogste totaalscore wint.

… en de waardering

Mosaix is in de basis een lekker vlot puzzelspelletje waarbij speler op basis van dezelfde puzzelstukjes de hoogste score proberen te bereiken. Andere spellen in dit genre zijn bijvoorbeeld Highscore, Fits en Cities. Er zitten dan ook niet voor niets soloregels bij. Wie van dat genre houdt, kan zich met Mosaix ook prima vermaken. Dit is een pretentieloos spelletje dat het goed doet als afsluiter of als je even geen zin hebt in iets waarbij je stevig moet nadenken. Dankzij de compacte doos is het ook uitstekend geschikt voor op vakantie. Kortom, een gezinsspel bij uitstek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *