Mykerinos

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Nicolas Oiry
Uitgever: Ystari (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Mykerinos is het derde spel van Ystari, de nieuwe uitgever die een neus lijkt te hebben voor goede spellen afgaande op de eerste twee spellen die ze hebben uitgegeven (Ys en Caylus). Mykerinos is een stuk lichter en toegankelijker dan Ys en Caylus, maar dat hoeft natuurlijk niet negatief te zijn.

In essentie is Mykerinos een abstract spelletje. Maar met een smakelijk thematisch sausje (de ontdekkingen in Egypte in de negentiende eeuw). De spelers vertegenwoordigen verschillende archeologen die met behulp van hun patronen proberen in Egypte de interessantste vondsten te doen en hiervoor het mooiste plekje in het museum proberen te veroveren.

Het spel wordt in vier ronden gespeeld. Iedere ronde worden er een aantal kartonnen kaarten op tafel gelegd. Op de kaarten staat een raster met in sommige vakjes een piramide. De spelers mogen vervolgens om de beurt blokjes (archeologen) op de tegels plaatsen.

Zodra alle spelers hun blokjes hebben geplaatst wordt per twee tegels gekeken wie er de meeste blokjes op geplaatst heeft. In geval van gelijke stand ga je kijken wie als eerste heeft gepast. Degene die eerste is geworden mag naar keuze één van de twee tegels pakken óf een locatie in het museum claimen. Vervolgens mag de nummer twee kiezen. De nummers drie en vier mogen nooit in het museum plaatsen en krijgen dus alleen iets als de nummers één of twee ervoor gekozen hebben om in plaats van het pakken van een tegel een locatie in het museum te claimen.

Op de achterkant van de tegel staan de verschillende patronen afgebeeld. Iedere patroon heeft een speciale eigenschap waarvan de speler gebruik kan maken. Zo mag je bijvoorbeeld extra blokjes plaatsen, over piramides heen bouwen, een extra blokje pakken of alvast een locatie in het museum claimen. De spelers mogen iedere ronde één keer gebruik maken van elke kaart. De eerste ronde heb je nog geen kaarten, maar vanaf de tweede ronde heb je dus extra mogelijkheden.

Het spel is na de vierde ronde afgelopen. De spelers krijgen dan punten voor het aantal tegels dat ze hebben veroverd. De waarde van de kaarten wordt bepaald door de geclaimde locaties in het museum. Het is dus heel belangrijk dat je op tijd in het museum de locaties claimt voor de patronen waar jij veel kaarten van hebt. Tenslotte krijg je nog wat extra punten voor iedere set waarin alle patronen één keer zitten.

… en de waardering

Ystari has done it again! Ook Mykerinos is een prachtig spel. Het spel speelt lekker vlot weg, maar iedere zet die je doet is belangrijk. Je moet een goed evenwicht zien te vinden tussen het verzamelen van tegels en het claimen van locaties in het museum. In de spelregels staat ook een variant voor tweepersonen. In veel spellen is de tweepersoonsvariant een slap aftreksel van het spel, maar zo niet bij Mykerinos. De tweepersoonsvariant is minstens zo zenuwslopend als het spel voor drie of vier spelers. Mykerinos is een echte must have voor iedereen die op zoek is naar een spel dat eenvoudig genoeg is voor gelegenheidsspelers maar voldoende diepgang heeft om veelspelers langdurig te boeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *