Pinguïn

Geplaatst door

2-4 spelers
20 minuten
Auteur: Alvydas Akeliunas & Gunter Cornett
Uitgever: 999 games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Pinguïn is in 2003 verschenen onder de Litouwse naam Pingvinas (Alvydas komt uit Litouwen) en was op het Bambus Spieleverlag van dat jaar de grote hit. Nu heeft Phalanx het spel onder zijn hoede genomen (het spel is later uitgegeven door o.a. 999 games). Deze uitgever staat bekend om zijn wat zwaardere spellen met een langere speelduur. Pinguïn is voor het eerst wat lichtere kost, maar wel ook voor een volwassen publiek.

Met je pinguïns moet je van ijsschots naar ijsschots springen. Op iedere ijsschots is minstens wel één visje te vinden. In een rechte lijn mag je zo ver over de ijsschotsen glijden als je wilt, zolang er maar geen andere pinguïns in de weg staan of je route wordt onderbroken door gaten in het ijs. Iedere keer als je een ijsschots verlaat mag je deze tegel en de vissen die daar op staan van de tafel pakken.

Je kunt op deze manier proberen routes af te sluiten voor anderen en gebieden voor je eigen pinguïn te claimen. Het afschermen van gebieden doet een beetje aan spellen als Rozenkoning en Fjord denken. Heel gemakkelijk is het afschermen van een gebied niet omdat een pinguïn (mits in een rechte lijn) grote afstanden af kan leggen. Vaker zal een pinguïn in een hoek gedrukt worden door een tegenstander die zo jou beest uitschakelt. Als niemand meer een pinguïn kan verplaatsen worden alle ijsschotsen waar nog een dier op staat aan de spelers gegeven. Winnaar is de speler met de meeste vissen.

… en de waardering

Pinguin is een mooi aangekleed abstract spelletje. De regels zijn zo uitgelegd, maar tijdens het spel moet je toch goed blijven opletten wat je doet. Ik vind het een lekker spel voor even tussendoor en door de combinatie simpele regels en korte speelduur is het ook heel geschikt voor gezinnen met kinderen.

Het mag dan beduidend sneller en simpeler zijn dan Borgia of North and South, het is zeker niet zo dat je Pinguïn kunt spelen zonder je hersens te gebruiken. Eindelijk weer eens een spel dat zowel met meer mensen leuk blijft maar vooral ook heel geschikt is als tweepersoonsspel. Wat mij betreft mag Phalanx wat vaker een stapje buiten de geijkte paden wagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *