Gisteren is de winnaar bekend geworden van de Nederlandse Spellenprijs 2012: Lancaster van Queen Games.
De prijs is dit jaar voor het eerst door een jury toegekend (waar ik lid van ben) en niet, zoals voorgaande jaren, door het Nederlandse publiek van spellenliefhebbers. Afgaand op de winnaar zou je dat niet zeggen, want Lancaster is een spel voor liefhebbers dat prima past in het rijtje van voorgaande winnaars, zoals Puerto Rico, Hoogspanning en Agricola.
Dat betekent niet dat Lancaster een erg zwaar spel is: iedereen die graag eens een spelletje speelt moet met dit spel uit de voeten kunnen. Behalve voor liefhebbers is Lancaster uitermate geschikt voor gelegenheidsspelers en families met oudere kinderen die op zoek zijn naar een spel met net iets meer pit dan bekende klassiekers als Kolonisten van Catan, Carcassonne en Ticket to Ride.
Lancaster is een toegankelijk liefhebbersspel met een lage geluksfactor en een grote mate van interactie. De spelers gaan met hun ridders de strijd aan om verschillende locaties in Engeland. Hebben ze die eenmaal verkregen dan kunnen ze daarmee hun mogelijkheden in het spel vergroten of aan hun puntentotaal werken. Omdat het spel maar vijf rondes duurt is de afweging tussen opbouw en punten zelden een eenvoudige. Voeg daarbij toe dat je ridders ook in kunt zetten in de oorlog met Frankrijk of de directe uitbouw van je positie en je begrijpt dat dit spel bol staat van de dilemma’s.
Wie dus op zoek is naar een soepel spel met pit, maar zonder allerlei kleine regeltjes of oeverloos gepeins, is bij Lancaster aan het goede adres.
Mijn felicitaties aan Queen Games en auteur Matthias Cramer; ik hoop dat dit spel zijn weg naar veel Nederlandse speeltafels weet te vinden.
Jammer dat het spel bijna nergens te koop is en als ze ´m hebben kost het 50 euro.
Vrees dat dit spel weinig tafels in Nederland gaat vullen.
Ik heb weliswaar iets minder vertrouwen in de familievriendelijkheid dan jij, maar ik vind dit een sterk en enthousiast verhaal over de winnaar. Ik vind het wel jammer dat de gezamenlijke motivering van de jury niet in de buurt komt van deze kwaliteit.