Upon a Salty Ocean

Geplaatst door

2-4 spelers
120-180 minuten
Auteur: Marco Pranzo
Uitgever: Rocks Games (2011)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 1]

Het spel …

Upon a Salty Ocean speelt zich af in het Rouen van de 16e eeuw. De spelers zijn handelaars die hun geld verdienen met het vissen en pekelen van haring en kabeljauw in de Atlantische Oceaan.

Het spel duurt vijf rondes waarin de spelers om beurten een actie uitvoeren. Er zijn vier acties waar je uit kunt kiezen: een gebouw maken of uitbreiden; varen; een schip kopen of laden en lossen; en goederen kopen of verkopen. De eerste keer dat een actie gekozen wordt is deze gratis. Iedere keer dat iemand een actie uitvoert, kost de actie een munt meer, tot een maximale prijs van tien munten. Je geldvoorraad wordt bijgehouden op een scorespoor, want geld dient ook als punten. Je mag rood staan, maar dat kost natuurlijk weer rente.

Het spel draait vooral om het laden van zout in je schepen, hiermee naar de oceaan te varen en de gevangen vis op de markt te verkopen. Afhankelijk van de prijs van zout en vis kan dat een behoorlijke winst opleveren, maar met alle acties die je daarvoor uit moet voeren blijft er behoorlijk wat aan de strijkstok hangen in de vorm van transactiekosten. Je moet dus goed nadenken of en hoe je gaat vissen, want verlies draaien is natuurlijk niet de bedoeling. Natuurlijk gaat de kost voor de baat uit, dus je moet wel genoeg geld hebben om de acties te betalen die je uiteindelijk geld gaan opleveren.

Met de gebouwen in de stad kun je je marges wat verbeteren of je verzekeren tegen allerhande onheil. Daarnaast zijn er veel gebouwen die aan het einde van het spel wat punten opleveren, vooral de Notre Dame. Wie na de eindafrekening het meeste geld heeft wint het spel.

… en de waardering

Upon a Salty Ocean is een moeizaam economisch spel. Met een breed scala aan verschillende gebouwen met hun eigen functie lijkt het spel rijk aan keuzes, maar dat is slechts schijn. Het vangen en verkopen van vis is de enige manier om aan veel geld en dus punten te komen. Helaas is dat een omslachtig proces, dat je vier of vijf acties kost met rekensommen bij iedere stap. Omdat vissen en verkopen de enige echt haalbare aanpak is zal iedereen min of meer hetzelfde willen doen. De winst zit dus meer in het goed uitrekenen en timen van je acties dan in het nemen van de juiste tactische of strategische keuzes.

Daar komt nog eens bij dat het spel erg lang duurt. Reken voor de eerste keer op zeker drie uur en beneden de twee zal het niet snel komen. Voor een spel met zo’n beperkte keuzevrijheid is dat veel te lang. Als je dan toch een pittig economisch spel met enig gereken wilt, maar waarbij je nog wel een eigen strategie kunt ontvouwen, kun je beter Stoom of Hoogspanning spelen. Upon a Salty Ocean was voor mij een teleurstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *