Stoom

Geplaatst door

3-5 spelers
90 minuten
Auteur: Martin Wallace
Uitgever: Phalanx Games (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 4.4]

Het spel …

Een van de bekendste en meest populaire treinspellen is ongetwijfeld Age of Steam van Martin Wallace. Desondanks heeft het lang geduurd voor er een Nederlandse versie op de markt kwam. Maar toen het zover was, was het ook goed raak. Behalve een nieuwe editie van Age of Steam bij QWG Games, kwam er ook een bewerkte versie uit bij Phalanx onder de naam Stoom.

Treinenspellen heb je in allerlei soorten en maten. In Stoom draait het vooral om de logistiek: spelers moeten verbindingen aanleggen tussen verschillende steden om goederen tussen die steden te vervoeren. Dit levert geld op, dat geïnvesteerd kan worden in meer spoortrajecten of treinen, maar geld kan ook direct omgezet worden in punten.

Een speelronde van Stoom bestaat uit verschillende fasen, waarvan de twee belangrijkste zijn het bouwen van sporen en het vervoeren van goederen. Daaraan voorafgaand kiezen de spelers ieder een speciale rol. In de basisversie kiezen de spelers er om beurten een, in de standaardversie van het spel worden ze geveild. Iedere rol heeft een speciale eigenschap en een nummer. Een laag nummer betekent dat je eerder aan de beurt bent; de rollen met de beste speciale eigenschap hebben dus een hoger nummer.

Een zeer belangrijk aspect van Stoom is je financiële planning. Alles kost geld, terwijl je nauwelijks startkapitaal krijgt. Daarbij brengen de eerste leveringen niet zoveel geld in het laatje, zodat je je in de schulden moet steken. Pas na een tijdje kom je uit de rode cijfers en dan kun je na gaan denken over het nemen van punten. Wanneer je dat doet is een belangrijke beslissing: te vroeg en je zit zo weer in de geldzorgen, te laat en je kunt de overwinning wel vergeten.
Het spel eindigt na een vast aantal ronden. Spelers krijgen nu nog punten voor hun inkomen en het aantal gemaakte verbindingen. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Stoom is een stevige logistieke rekenpuzzel. Normaal niet iets dat mijn hart doet kloppen, maar in Stoom valt alles op zijn plaats. Het puzzelen gaat hier vooral om het uitzetten van je strategie. Welke steden wil je verbinden, waar moet je anderen in de weg zitten, wanneer vervoer je welk blokje, voor welke rol ga je, enzovoort. Iedere ronde brengt weer interessante beslissingen met zich mee.

Het echte rekenwerk zit vooral in de standaardversie. Daar mag je leningen alleen aan het begin van de ronde aangaan. Met dat geld moet je sporen bouwen, je locomotief opwaarderen en onderhouden en bieden op de rollen. In deze versie kan een rekenfout je dus bijzonder duur komen te staan. Deze zaken zijn redenen dat ik de standaardversie nog niet gespeeld heb. Desondanks heb ik volstrekt niet het gevoel dat ik mis. Stoom is een vlot en elegant treinenspel, waar ik veel plezier aan heb beleefd. De extra regels voor een iets andere versie is dan een aardige bonus. Voor wie op zoek is naar een pittig rekenspel waarbij je nu eens geen arbeiders in moet zetten is Stoom een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *