Nieuwe spellen

Geplaatst door

Gisteren kwam een nieuwe bestelling spellen binnen. Vooral nieuwe spellen van Neurenberg en nog van Spiel 2007, maar ook een paar ‘oudjes’. Erg bont heb ik het niet gemaakt. Je moet wat te wensen overhouden en bovendien heb ik met deze bestelling en de resterende ongespeelde spellen in mijn kast de handen meer dan vol. De oogst:

Diamant
Dit is alweer uit 2005. In het begin was het spel mij wat te duur voor wat het was (een ‘vuller’ voor wat grotere gezelschappen), maar 15 euro leek me een prima prijs. Ik lees er bijna alleen maar goede verhalen over en mijn verzameling kan nog wel een goed spel gebruiken dat je met acht mensen kunt spelen. De speciale kartonnen kistjes (voor iedere speler één) zijn leuk gedaan.

Handelsfürsten – Herren de Meere
Een kaartspelletje van Knizia van nog geen tien euro, hoe kan ik dat laten liggen? Lijkt wat meer diepgang te hebben dan veel van zijn simpele kaartspellen, dus ik ben benieuwd.

Die Hängende Gärten
Nieuwe spellen van Hans im Glück zijn bijna per definitie interessant. Afgaande op de beschrijvingen kwam het op mij over als een soort Flowerpower voor meer spelers, dat vooral met twee leuk zou moeten zijn. Flowerpower is hier thuis het meest gespeelde tweepersoonsspel, dus een aanschaf lijkt logisch. Wordt hier en daar ook al getipt voor de nominatielijst van de SdJ.

Keltis
Een groot spel van Reiner Knizia bij Kosmos? Hoeveel meer is er nodig om een spel te kopen? Niets, zeg ik je! Deze samenwerking heeft al geleid tot juweeltjes als Heersers der Woestijn, Beowulf, Blue Moon City, In de Ban van de Ring en Genius. Keltis wordt wel omschreven als Lost Cities voor meer spelers. Keltis is duidelijk geënt op Lost Cities, maar heeft nog aardig wat extra’s. Ik heb het inmiddels twee keer gespeeld. Later zal ik wat van mijn eerste indrukken opschrijven. Voor nu kan ik zeggen dat ik mijn aanschaf absoluut niet betreur. Met Keltis moeten we er ernstig rekening mee houden dat Reiner Knizia nu toch de SdJ in de wacht gaat slepen!

Die Kutsschfahrt zur Teufelsburg
Zou dit dan het ideale rollenkaartspel voor veel spelers zijn? Bang, Saboteur en Weerwolven zijn allemaal leuk om af en toe te spelen, maar kennen duidelijk hun zwaktes. Bang is wel erg willekeurig en wat teveel in het voordeel van de outlaws, Saboteur heeft een zinloze puntentelling en Weerwolven moet het toch vooral van de sfeer hebben. Enter Kutschfahrt. Het ziet er in ieder geval geweldig uit.

Medici vs. Strozzi
Ooit had QWG plannen om dit uit te geven, maar nu dat van de baan lijkt, wilde ik niet langer wachten. Een biedspel voor twee personen, dan moet je wel Reiner Knizia heten om dat goed te laten werken. Mijn geekbuddies zijn enthousiast, dus ik heb goede verwachtingen.

Oregon
Op Spiel had ik dit nog links laten liggen omdat het wat te simpel zou zijn. In plaats daarvan speelde ik Ming Dynastie, ook van Hans im Glück. Een halfjaar verder heeft niemand het over Ming Dynastie en lees ik over Oregon regelmatig goede verhalen. Schijnt ook goed te werken met twee spelers, en dat was voor mij voldoende reden om het te bestellen.

Palastgeflüster
Net als Kutschfahrt nog een kaartspelletje van Adlung dat goed ontvangen is. Kaartspelletjes van Adlung kosten maar vijf euro, dus waarom zou ik het dan niet kopen als ik toch een bestelling doe?

Shanghaien
Een tweepersoonspelletje met lelijke en dubieuze doos (ik voorzie al hoe dit hier thuis het ‘schaamhaarspel’ genoemd gaat worden) en bovendien van Michael Schacht. De laatste tijd raak ik wat uitgekeken op zijn spellen, maar de reacties hierop waren goed genoeg om mijn twijfels even aan de kant te zetten. Voor de variatie kan ik altijd wel een leuk nieuw spel voor twee gebruiken. En er zitten twaalf dobbelstenen in!

Ticket to Ride kaartspel
Ach ja, ik beleef veel plezier aan de verschillende bordversies, dus waarom niet? Heb afgelopen week een keer met Dagmars exemplaar gespeeld en kreeg toen nog geen spijt dat ik het besteld had. Ziet er zo mogelijk nog beter uit dan de andere TtR-spellen.

Wikinger
Het enige spel in de bestelling dat ik al eerder gespeeld had. Het is goed met twee spelers te doen en Helen is erg enthousiast. Dat is een garantie om regelmatig op tafel te komen en dan is een aanschaf niet zo moeilijk. Tot nu toe heb ik alleen de basisversie gespeeld; ik ben benieuwd naar de gevorderde regels.

Oh ja, en nog een nieuw exemplaar van Tichu (in blik). Een van mijn huidige exemplaren was toch echt aan vervanging toe.

Kortom, genoeg te spelen de komende weken. Eventuele vertragingen met Agricola kan ik dus prima aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *