3-8 spelers
30-45 minuten
Uitgever:
999 Games
(2000)
Het spel …
Tijdens het afgelopen Spellenspektakel presenteerde 999 Games een nieuwe lijn kaartspellen, die vooralsnog alle afkomstig zijn van Amigo, de kaartspeluitgever in Duitsland bij uitstek. Naast interessante en vernieuwende titels brengt Amigo af en toe ook bewerkingen uit van traditionele kaartspelletjes, zoals Wizard en Rage. Beide zijn variaties op het aloude boerenbridge, in het Engelstalige gebied Oh Hell genaamd. Dat werd ook de naam die 999 Games gaf aan de Nederlandse versie van Rage.
Net als Wizard volgt Rage de hoofdregels van boerenbridge: aan het begin van een ronde moet je het aantal slagen dat je deze ronde gaat halen juist voorspellen. Lukt dat niet, dan krijg je strafpunten. Wizard blijft wat dichter bij het originele concept. Oh Hell voegt enkele eigen elementen toe, en heeft wellicht daarom een credit voor de auteur op de doos staan.
Oh Hell wordt in tien rondes gespeeld, in elke ronde krijg je een kaart minder. In plaats van vier zijn er nu zes kleuren, genummerd van 0 tot 15. Daarnaast zijn er nog vijf verschillende actiekaarten, die in verschillende aantallen voorkomen. Met een actiekaart haal je in principe nooit een slag, maar je kunt wel je medespelers het leven zuur maken: er zijn actiekaarten die de winnaar vijf plus- of minpunten bezorgen, of die de troefkleur wijzigen of zelfs opheffen. Daarnaast heb je nog de joker, waarmee je bijna gegarandeerd een slag kunt pakken (tenzij iemand de troefkleur weer verandert…).
Als je het aantal slagen dat je gaat halen goed voorspelt, krijg je tien punten, anders vijf strafpunten. Daarnaast krijg je nog een punt voor iedere slag die je haalt. Een belangrijk verschil met Wizard: als je bij Oh Hell over je slagen heengaat, kun je beter zoveel mogelijk proberen te halen, terwijl dat in Wizard en klassiek boerenbridge alleen maar meer strafpunten oplevert. Winnaar is de speler met na tien ronden de meeste punten, en dus de speler met de meest vooruitziende blik.
… en de waardering
Oh Hell is nogal gemengd ontvangen. Bij sommige mensen is het een echte -ahem- rage, anderen vinden het een bijkans verkrachte variant van boerenbridge, en geven ernstig de voorkeur aan Wizard. De chaos veroorzaakt door de actiekaarten (en in mindere mate het grotere aantal kleuren) zal hier vooral debet aan zijn. Een voordeel van die chaos is wel dat het wat minder voorspelbaar wordt, en je bij een goed getimede actiekaart van een tegenstander nog aardig je best moet doen om je aantal slagen te halen. Dat geldt overigens niet voor de –5/+5 kaarten, die ronduit flauw zijn. Het optimale aantal spelers is vier of vijf; met minder is het wat te tam, met meer overheerst de chaos. Aan Oh Hell is het een en ander aan te merken, en Wizard is wellicht een beter alternatief, maar tot nu toe heb ik het altijd met plezier gespeeld. Kon beter, kon slechter.