Oregon

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Henrik en Åse Berg
Uitgever: Hans im Glück (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Hans im Glück is een van mijn favoriete Duitse uitgevers. Ze hebben een neusje voor leuke spellen, zowel de wat pittiger spellen (El Grande, Eufraat en Tigris) als de vlot speelbare spellen (Carcassonne, Turmbau zu Babel). Oregon behoort tot de laatste categorie.

Het bord van Oregon stelt de gelijknamige staat aan de westkust van de VS voor, bestaande uit water, bergen, grasland en spoorlijnen. Eerlijk gezegd blijft het vrij abstract en is de link met het echte Oregon nogal zwak. Het bord is opgedeeld in vijf rijen en kolommen. Iedere cel van het raster bestaat uit negen vakjes, waar gebouwen en boeren (stoere ‘meeples’ met cowboyhoeden) geplaatst kunnen worden.

Dat plaatsen doe je met kaarten. Op een kaart staat een symbool, waarvan er vijf zijn. Deze symbolen staan ook bij de rijen en kolommen. In je beurt speel je twee kaarten. Met twee gebiedskaarten plaats je een boer op een vakje in een cel waarvan de symbolen van de rij en kolom overeenkomen met de symbolen op je kaarten. Speel je een gebouw- en een gebiedskaart, dan plaats je het corresponderende gebouw in de rij of kolom met hetzelfde symbool als de gebiedskaart.
Een boer levert punten op voor ieder aangrenzend gebouw. Zet je een gebouw neer, dan scoren alle aangrenzende boeren punten, ongeacht van wie ze zijn. Bij de goud- en kolenmijnen krijg je een fiche, waarvan je de waarde geheim houdt.

Het spel eindigt als een speler geen boeren meet heeft, of een aantal gebouwen op is. De punten van goud- en steenkoolfiches worden bij de scores opgeteld en de speler met de punten wint.

… en de waardering

Oregon is een vlot, eenvoudig en vooral tactisch spel. De kaarten speel je doorgaans zo dat ze deze beurt de meeste punten opleveren. Je kunt nog wel een beetje plannen voor de volgende beurt, maar verder is niet echt mogelijk. Dat betekent niet dat de keuzes altijd eenvoudig zijn. Met drie verschillende gebiedskaarten zijn er, afgezien van water en bezette plaatsen, 54 vakjes waar je een boer kunt plaatsen. Het is soms even puzzelen wat de beste plek is. Daarbij kun je ook nog in overweging nemen hoe je anderen het best kunt blokkeren.

Deze keuzemomenten geven het spel voldoende pit om de volle speelduur te blijven boeien. Natuurlijk ben je redelijk afhankelijk van de kaarten die je trekt en komt het heel af en toe voor dat je geen zinvolle zet kunt doen. Maar dankzij de twee bonusfiches die iedereen heeft, valt daar meestal behoorlijk mee te sturen.

Een sterk punt van Oregon is dat het met alle spelersaantallen goed speelt. Met twee kun je ervoor kiezen om de rij en kolom aan de rand van het bord (die met het kampvuur) niet te gebruiken om de interactie er nog een beetje in te houden.

Al met al is Oregon een heel plezierig familiespel waar ook deze veelspeler al aardig wat lol heeft beleefd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *