Paniek in de Wei

Geplaatst door

2-4 spelers
60 minuten
Auteur: Fraser en Gordon Lamont
Uitgever: 999 Games (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 1]

Het spel …

Er waren twee spellen die tijdens Spiel 2005 erg veel media-aandacht trokken. Allereerst was dat het inmiddels meermaals bekroonde Caylus. Maar daarnaast trok de piepkleine uitgever Fragor de aandacht met Shear Panic. Dit spel zag er zo mooi uit dat de beperkte oplage al uitverkocht was voor Spiel begon. Naderhand waren overal op het internet enthousiaste verhalen te lezen hoe leuk dit spel wel niet was en hoe jammer het was dat het spel niet meer verkrijgbaar was.

Na zo veel positieve pers was het natuurlijk wachten tot een van de grotere uitgevers de rechten van dit spel zou bemachtigen. Een van de gelukkigen die hier in slaagden was 999 Games, dat het spel in de zomer van 2006 uitbracht.

In Paniek in de Wei moeten de spelers punten scoren door hun twee schapen in een schaapskudde slim te positioneren. De schapen lopen door verschillende weilanden heen en in ieder weiland hebben de schapen een ander doel. In het eerste weiland proberen jouw schapen zo dicht mogelijk bij elkaar te blijven, in het tweede weiland proberen alle schapen zich naar voren te dringen om een blik te mogen werpen in de mooie ogen van Rambo de Ram, in het derde weiland wil iedereen naast het zwarte schaap staan en in het laatste weiland proberen de schapen zo ver mogelijk achterin de kudde te staan zodat ze niet in de handen vallen van de schaapscheerder. Alle speelstukken zijn schitterend uitgevoerd (kleine beeldjes) waardoor het spel absoluut één van de meest oogstrelende spellen is die verkrijgbaar zijn.

In een spelersbeurt mag je telkens één actie kiezen van een tableautje waar twaalf acties opstaan. Er zijn zeven verschillende acties variërend van een kwartslag draaien van de hele kudde tot het verschuiven van een hele rij schapen. Op iedere actie staat ook een getal (variërend van één tot drie) dat bepaalt hoe snel de schapen door de weilanden lopen.

… en de waardering

De combinatie van positieve verhalen en de beeldschone uitvoering waren genoeg om Paniek in de Wei onmiddellijk te gaan kopen toen het in de winkel lag. Het kostte me best wat moeite om de regels door te nemen (al waren deze zo grappig geschreven dat ik dit niet heel vervelend vond). Toen ik het spel ging spelen vond ik het eigenlijk behoorlijk tegenvallen. Het viel niet mee om te onthouden welke actie nou bij welk plaatje op het tableau hoorde en ook alle andere kleine regeltjes bleven slecht hangen. Dit hoeft niet erg te zijn, als het spel vervolgens maar leuk genoeg is om het ongemak voor lief te nemen.

Helaas is dit niet het geval. Ik vind Paniek in de Wei behoorlijk saai. Doordat de kudde ook door de andere spelers wordt bewogen heeft het geen zin om een lange termijn plan te maken. Iedere beurt moet je gewoon kijken wat op dat moment de gunstigste actie voor jezelf is. Een ander nadeel vind ik dat het bij dit spel erg makkelijk is om een andere speler te bevoordelen door zijn schapen met rust te laten of juist al een beetje in de goede richting te sturen. Het is erg lastig om helemaal onbevooroordeeld te spelen als je een van de andere spelers aardiger vindt (bijvoorbeeld omdat het je partner is) dan de anderen.

999 games heeft een grote reclamecampagne rond dit spel gestart. De combinatie van de prachtige uitvoering, de gunstige prijs en de leeftijdsaanduiding van 8 jaar (veel te optimistisch als je het mij vraagt) zal er voor zorgen dat dit spel in veel schoenen gaat eindigen. Helaas is dit spel veel te moeilijk voor familiespelers en verwacht ik dat dit spel begin 2007 in grote aantallen verkrijgbaar zal zijn op marktplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *