2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 games (2024)
Het spel…
Vorig jaar kwamen de eerste drie Pick a Pen spellen uit. Dit is een serie roll & write spellen waarin de dobbelstenen vervangen zijn door potloden waarbij op de zijkantjes staat wat je gerold hebt. Dit jaar kwam er tot mijn verrassing een nieuw deel in deze serie uit, namelijk Pick a Pen Hackers. Als ik beter had nagedacht, had ik dit natuurlijk aan moeten zien komen. Als er iemand is die makkelijk varieert op een thema dan is het Reiner Knizia wel. Zijn brein is vast al bezig om te bedenken op welke manier je deze roll & write potloden nog meer in kan zetten, dus er zullen nog wel meer delen gaan volgen.
In Pick a Pen Hackers ga je rasters vullen met gekleurde cijfers. Als je aan de beurt bent dan kies je één van de potloden en schrijf je daarmee (en dus in die kleur) het gerolde cijfer in het raster. In het dikke schrijfblok tref je drie varianten aan die telkens net even anders werken waardoor je de gekleurde getallen op andere manieren moet plaatsen om punten te scoren.
In het eerste spel mag elke kleur en elk getal maar één keer in elke rij en kolom voorkomen. Als je toch een getal invult dat al in een rij of kolom staat of een kleur gebruikt die al voorkwam, dan moet je beide getallen doorkruisen. Aan het eind van het spel tel je de waardes van alle niet doorgestreepte getallen op en wie dan de meeste punten heeft wint.
In het tweede spel mag je ook niet dezelfde getallen in de rijen en kolommen plaatsen, maar wil je juist wel dezelfde kleuren in de rijen/kolommen hebben. Als je een getal invult dat al in een rij of kolom staat, dan moet je beide afstrepen. Het bijzondere aan deze variant is dat je niet hoeft te wachten tot je rij of kolom vol is om te gaan waarderen. Iedere keer dat je een getal invult, mag je alle getallen die in die kleur in de rij en/of kolom staan bij elkaar optellen en dat is dan je score. Dit verandert later niet meer (dus ook niet als je alsnog een getal moet wegkruisen).
De derde variant is de meest complexe. In deze variant ga je proberen om in de rijen en kolommen aan elkaar grenzende getallen met dezelfde waardes en kleuren te maken. Je scoort vervolgens punten als je ten minste twee dezelfde getallen naast elkaar hebt staan en minstens twee dezelfde naast elkaar liggende kleuren. Je vermenigvuldigt vervolgens het aantal vakjes met hetzelfde getal (bijvoorbeeld twee) met het aantal vakjes met dezelfde kleur (bijvoorbeeld drie) en dan heb je je score voor die rij of kolom (dus zes in ons voorbeeld).
…en de waardering
De eerste variant vond ik best ok, maar niet heel bijzonder. Aan het begin van een potje heb je nog wel het gevoel dat er wat te kiezen is, maar hoe verder je komt, hoe afhankelijker je wordt van een gelukkige worp met de potloden om punten te scoren. De tweede en derde variant vond ik een stuk leuker om te spelen. In de tweede variant is het heel origineel dat je zelf mag weten wanneer je een kolom of rijtje waardeert. Dit introduceert een push your luck element dat goed bij het spel past. Pak je je winst als je drie getallen in dezelfde kleur hebt, of wacht je dan nog even af in de hoop dat er nog een vierde bij komt. De derde variant is de meeste uitdagende van de drie. Het is een leuke puzzel om zo veel mogelijk dezelfde getallen en kleuren in de rijen en kolommen te krijgen. Maar bij deze variant geldt ook wel weer dat je aan het begin van het spel meer te kiezen hebt dan op het eind. Als je nog maar een paar vakjes over hebt, dan ben je afhankelijker van een goede worp dan als je aan het begin van het spel nog alle kanten op kan.
Pick a Pen Hackers is wat mij betreft een goede aanvulling op de serie. Liefhebbers van de eerdere delen, zullen deze ook weer met plezier op tafel leggen.