Piratenbaai

Geplaatst door

3-5 spelers
60-90 minuten
Auteur: Paul Randles en Daniel Stahl
Uitgever: Days of Wonder (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De Frans/Amerikaanse uitgever Days of Wonder wil met mooi uitgevoerde spellen een plaats in de spellenmarkt verwerven. Met Ticket to Ride, dat diverse prijzen heeft gewonnen, is dat zeker al gelukt. Mysterie van de Abdij en Piratenbaai moeten dit jaar de spellenliefhebbers veroveren. Piratenbaai is een fraaier uitgevoerde (en een klein beetje gewijzigde) uitgave van Piratenburcht, dat een paar jaar geleden bij Amigo is uitgegeven.

Zeeschuimers opgelet! De wateren worden onveilig gemaakt door verschillende piraten op zoek naar schatten maar bovenal: roem en eer! Kind nog papegaai wordt bespaard in de hevige gevechten die in de Piratenbaai plaats moeten vinden. Geen piraat kan een ander naast zich dulden, en van delen hebben deze one eyed Willy’s al helemaal niet gehoord.

Aan het begin van een speelbeurt moet iedereen bepalen naar welk eiland hij vaart met behulp van een roer. En kiezen twee kapiteins dezelfde eindhaven dan is het vechten. Alle schepen bestaan uit veir secties; de zeilen, de bemanning, het aantal kanonnen en de romp. In een gevecht zijn snelheid en schietkracht van belang. De winnaar van een dobbelstenengevecht krijgt de schat op het eiland, de verliezer druipt af naar de piratenbaai. Gedurende het spel kan iedereen zijn schip verbeteren.

Naast de gewone piraten varen er ook legendarische piraten rond. Voorspelbaar zijn deze legendarische figuren wel, want ze varen continu het zelfde rondje. Ontlopen is dus niet zo moeilijk. Maar als je veel eer wilt behalen, kan je door het risico nemen met zo’n schip vechten en bij een overwinning veel punten binnen halen. Maar alle kleine beetjes roem kunnen samen ook de overwinning opleveren.

Schatten opgraven en andere piraten naar de piratenbaai jagen, het komt allemaal in de boeken te staan. Op het kroegeiland is veel extra informatie en versterking te halen. Op de andere eilanden kan je steeds één scheepssectie opwaarderen. Je moet er natuurlijk wel voor betalen, een piraat blijft wel zakelijk. Erg lucratief is ook het bergen van gevonden schatten op schateiland. En heel gek, piraten laten elkaar en elkaars roofgoed daar met rust.

… en de waardering

Het spelmateriaal is weer tot in de kleinste details verzorgd. Bij de spelregels hebben ze zelfs iets te goed hun best gedaan. Het toch redelijk makkelijk te begrijpen spel is onnodig moeilijk gemaakt met te lange uitleg over alle weetjes en uitzonderingen. Gelukkig is er wel een overzichtskaart om de verschillende fasen bij te houden.

De legendarische piraten zijn veel te sterk: iedereen ontloopt ze (en dat kan makkelijk want je weet waar ze heen gaan). Dit is wel jammer en haalt een stuk spanning weg. Het hele spel voelt aan alsof er een heel leuk spel mogelijk zou zijn met het thema en de elementen, maar het hier toch niet uit de verf komt. De sfeer is er wel maar de rest valt een beetje tegen. Als familiespel nog best leuk, de spellenliefhebber vaart liever een andere koers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *