Poison

Geplaatst door

3-6 spelers
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Amigo (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Het spel Poison was al een tijdje op de markt toen Amigo een Duitse versie uitbracht. De oorspronkelijke editie was van een Amerikaanse uitgever en daardoor lastiger te krijgen in deze contreien. Bovendien was doos veel te groot, en daarmee de prijs niet in verhouding. Maar zoals we van Amigo gewend zijn, weten ze het spel gewoon in hun standaardformaat doos(je) te krijgen. Er is zelfs ruimschoots plaats voor een dik scoreblok.

Poison is een kaartspelletje in de traditie van Take 5! met een Kniziaanse twist in de puntentelling. De kaarten hebben een cijfer van 1 tot 7 en komen in drie kleuren voor. Dit zijn de toverdranken, die in drie (denkbeeldige) ketels gebrouwen worden. Daarnaast zijn er de groene gifkaarten. Die hebben altijd een waarde van 4 en mogen in iedere ketel gedaan worden.

Om beurten leggen de spelers een kaart in een van de drie ketels. Komt de waarde van alle kaarten in de ketel daardoor boven de 13 uit, dan pak je de andere kaarten en leg je daarna je eigen kaart bij.
Een ronde is uitgespeeld als niemand meer kaarten op handen heeft. De spelers tellen nu hun strafpunten: iedere toverdrankkaart is één strafpunt waard, iedere gifkaart twee. Maar hier komt de Knizia-telling om de heok kijken: heb je in een kleur meer toverdrankkaarten dan alle andere spelers afzonderlijk, dan scoor je in die kleur geen strafpunten.

Hierna begint de volgende ronde. Volgens de regels speel je evenveel rondes al het aantal spelers, maar je kunt er net zo goed minder (of meer) spelen. Na de laatste ronde maak je de eindstand op; de speler die nu de minste strafpunten heeft, wint het spel.

… en de waardering

Ik ben niet altijd even gecharmeerd van Knizia’s kaartspelletjes, maar dit is een welkome uitzondering. Natuurlijk is in zo’n kaartspel de geluksfactor vrij hoog en naarmate je met meer spelers bent, neemt ook de chaos en onvoorspelbaarheid toe. Maar dat staat het speelplezier niet in de weg. Je kunt wel degelijk slimme keuzes maken (of domme, want ik heb nog geen rondje kunnen winnen), maar misschien nog wel belangrijker is dat het spel niet gespeend is van spanning: gaan alle ketels volraken voor je weer aan de beurt bent? Heb je wel meer rode kaarten dan die ene tegenstander? Gaan de anderen nog gif lozen in een kleur die jij ‘spaart’? Allemaal kleine kwesties in een klein kaartspel, maar net groot genoeg om Poison tot een onderhoudend spelletje te maken. Een uitstekend alternatief voor Take 5!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *