Potion Explosion: The Fifth Ingredient

Geplaatst door

2-4 spelers, vanaf 8 jaar
30-45 minuten
Auteur: Lorenzo Silva, Andrea Crespi en Stefano Castelli
Uitgever: Horrible Guild (2017)
Uitbreiding

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Het gaat goed met de Potion Explosion universiteit! Het leerlingenaantal groeit en dus is er ruimte om extra vakken aan te bieden en nieuwe docenten aan te trekken. Er worden zelfs speciale vakken voor vergevorderde studenten aangeboden die aan de slag mogen met complexere ingrediënten voor nog meer uitdagingen. Als dat maar goed gaat!

De uitbreiding van Potion Explosion bestaat uit een aantal nieuwe opdracht-kaarten (de potions), professor-tegels, nog wat extra fiches en natuurlijk het vijfde ingrediënt (ghost-ectoplasma). Je kan zelf kiezen welke elementen je aan een potje Potion Explosion toevoegt. De basis van het spel blijft verder precies hetzelfde (lees hier de recensie als je het spel niet kent).

Er zitten vier nieuwe potions in de uitbreiding die alle vier een nieuwe bonus-actie introduceren. Zo mag je met de Chameleonic Varnish alle knikkers van een bepaalde kleur in je hand gebruiken voor een andere kleur. Met twee van deze drankjes, breng je het vijfde ingrediënt (ghost-ectoplasma) in het spel. Dit zijn witte knikkers die iedere kleur aannemen die je wilt (het zijn jokers). Deze knikkers gooi je als een drankje af is ook gewoon terug in de ingrediënten-mixer waardoor daar gedurende het spel steeds meer van deze lekkere joker-ingrediënten opduiken.

In het spel zitten verder nog zeven professor kaarten. Iedere professor introduceert een extra regel die je extra mogelijkheden of juist extra uitdagingen biedt. Zo is Albedus Humblescore zijn leerlingen goed gezind en mag je een hulp van de meester fiche (wat twee strafpunten aan het eind van het spel oplevert) afleggen als je twee knikkers uit je hand inlevert. Maar Gideon Prisssyman is bijvoorbeeld duidelijk niet zo dol op zijn leerlingen. Als je tijdens zijn les een ingrediënt op de tafel laat vallen, dan krijg je een straf-fiche dat aan het eind van het spel een strafpunt oplevert.

…en de waardering

Potion Explosion is een leuk, vlot familiespel. Als je dit op tafel zet, weet je zeker dat mensen even komen kijken en aan de knikkers willen zitten. De uitbreiding laat de kern van het spel in stand en voegt alleen wat kleine mogelijkheden voor variatie toe. Zeker als je Potion Explosion vaak gedaan hebt, dan is het leuk om met nieuwe potions te spelen. De professoren geven het spel ook een kleine, maar leuke twist. Als je Potion Explosion leuk vindt, dan vind je de uitbreiding vast ook leuk. Maar als je Potion Explosion niet leuk vond, dan voegt de uitbreiding ook niets toe waardoor je mening zal veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *