Project L

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Michal Mikeš, Jan Soukal en Adam Španě
Uitgever: Boardcubator (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Het populairste computerspel aller tijden is ongetwijfeld Tetris. Het is inmiddels 40 jaar oud, maar wordt nog steeds door talloos veel miljoenen van alle generaties gespeeld. Niet zo gek dus dat het principe van de veelvormige vierkantjes (en meer) in veel bordspellen opduikt. Dat is makkelijk te herkennen in een spel als Fits, maar ook spellen als My City en Patchwork zijn schatplichtig.

Project L is misschien wel het spel waarbij de link met Tetris het duidelijkst is. In dit spel plaats je speelstukken in verschillende vormen en kleuren in de juiste combinatie om punten te scoren.

Elke speler begint met twee stukjes: een van een en een van twee vierkantjes. In je beurt mag je opdrachttegels uit het aanbod pakken en daar je speelstukken in plaatsen. Is een kaart vol, dan levert dat punten op en een nieuw speelstuk, dat vaak groter is dan degene waar je je mee begon. Die grotere speelstukken, van drie of vier vierkantjes, kun je ook krijgen door een kleiner stuk op te waarderen.

Er zijn twee soorten opdrachttegels. De witte zijn sneller te maken en leveren je vaak een groter nieuw stuk op, maar zijn weinig punten waard. De zwarte zijn lucratiever, maar zijn ook groter en daardoor moeilijker te voltooien.

Het spel eindigt als de stapel zwarte opdrachten op is, waarna iedereen nog een beurt krijgt en met de resterende stukken de nog niet voltooide opdrachten af te maken. De speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Het meest opvallende van Project L is toch wel de esthetisch bevredigende vormgeving. Dikke tegels waarin de felgekleurde plastic stukjes goed blijven zitten. Maar vooral het strakke en sobere, maar toch kleurrijke ontwerp doet veel voor het speelplezier.

Gelukkig hoeft Project L het niet van de vormgeving alleen te hebben. Het efficiënt vullen van de tegels is een plezierige puzzel. Welke tegels neem je om snel aan die grote vormen te komen? Wanneer maak je gebruik van de ‘meesterzet’, waarbij je op al je tegels een stuk mag plaatsen? En wanneer schakel je over van witte naar zwarte tegels om flinke punten te gaan scoren? Te vroeg, en je haalt de vaart uit je spel. Te laat, en het spel is voorbij voordat je al die mooie stukken die je hebt verzameld hebt kunnen gebruiken om je zwarte tegels te vullen.

Project L is zo een perfecte puzzel met pit die snel wegspeelt en je met ieder spelersaantal makkelijk op tafel legt. Had ik trouwens al gezegd dat het er erg fraai uitziet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *