De oktobermaand is altijd een goede spellenmaand door Spiel, maar dit jaar was wel een heel goed jaar. Er kwam 93 keer een spel op tafel en daar zaten 26 (!) spellen bij die ik voor het eerst deed. Ik word met terugwerkende kracht al moe bij het idee van de hoeveelheid spelregels die ik deze maand heb moeten leren. Over de meeste van deze spellen schreef ik al in mijn Spiel-blogjes (lees hier: deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4) en over Lone Wolves schreef ik al een recensie. Deze spellen sla ik in dit overzicht dus over. En dan blijft er nog maar een overzichtelijk rijtje van drie over om mijn eerste indruk over te delen.
De eerste daarvan is de nieuwe uitbreiding voor Forest Shuffle. In deze uitbreiding staat de bosrand centraal en heet dan ook Forest Shuffle: Woodland Edge. Dit is, net als de vorige Forest Shuffle uitbreiding, weer een “meer van hetzelfde” uitbreiding. Of te wel, de uitbreiding voegt geen nieuwe mechanieken of regels toe, maar gewoon meer kaarten. Op de kaarten staan nieuwe bomen, planten, struiken en dieren die weer op nieuwe manieren punten scoren.
Meer van hetzelfde is in het geval van Forest Shuffle precies waar ik blij van word. De kaarten zien er weer prachtig uit en het is leuk om weer uit te zoeken hoe je de nieuwe kaarten kan gebruiken om nog meer punten te scoren. De puntentelling wordt daardoor wel weer een slagje langer en dus lastiger, maar ik ontdekte deze maand dat er nu een app is die het lastige rekenwerk van je over kan nemen. Er is dus geen enkel excuus meer voor fans van Forest Shuffle om deze uitbreiding in huis te halen.
Vegetable Stock is een klein kaartspelletje uit China. In dit spelletje moet je zo veel mogelijk geld zien te verdienen door te speculeren op de koers van groenten op de aandelenmarkt. Elke ronde worden er een aantal kaarten opengedraaid (één meer dan het aantal spelers). Op de kaarten staan verschillende soorten groenten. Om de beur mogen de spelers een kaart pakken. Op deze manier verzamel je groenten. De kaart die over blijft bepaalt van welke groenten de koers om hoog gaat. Dat is fijn, tot het moment dat de prijs piekt, want daarna stort hij helemaal in. Wie aan het eind van het spel de meest waardevolle collectie aan groenten heeft verzameld heeft, wint natuurlijk.
Vegetable Stock is een leuk, vlot kaartspelletje. De regels zijn simpel en daardoor kan je vanaf de eerste beurt op het spel richten. Je hebt maar beperkt invloed op wat de aandelenkoersen doen en dus zul je moeten proberen in te schatten waar de andere spelers voor gaan en daar zo goed mogelijk op moeten inspelen. Ik speelde dit spel met twee spelers en dat werkte wel, maar was denk ik niet zo leuk als het met meer spelers zal zijn. Ik ben dan ook benieuwd (en positief gestemd) hoe dit spel met meer spelers gaat zijn.
Een paar jaar geleden heb ik het tweepersoons spelletje Baumkronen (Het Woud in het Nederland / Canopy in het Engels) op Spiel gekocht. Ondanks dat er nogal veel tekst op de kaarten staat, was dit spel bij ons thuis een hit en we hebben het best vaak gedaan. Een tijdje terug had ik voorbij zien komen dat er een vervolg kwam op Baumkronen, namelijk Canopy: Evergreen. Dit werd een spel dat je ook met meer dan twee spelers kan doen en het is niet alleen meer een kaartspel maar je gaat echt een driedimensionaal bos op een bordje bouwen. Ik heb even getwijfeld en uiteindelijk het spel niet bebacked omdat ik dacht dat ik het spel ook wel ergens zou kunnen kopen. En dat klopte. Canopy: Evergreen was op Spiel te koop en zonder alle bijkomende verzendkosten en importheffingen vond ik het goedkoop genoeg om het spel als blinde gok mee te nemen. Inmiddels heb ik het een keer gespeeld. De kern van het spel is hetzelfde gebleven. Of te wel: er liggen drie stapeltjes kaarten en als je aan de beurt bent dan bekijk je het eerste stapeltje. Je moet dan kiezen of je het wilt houden of niet. Als je het houdt dan pak je de kaarten en leg je één kaart terug. Als je het stapeltje niet houdt, dan leg je er ook een kaart bij en bekijk je het tweede stapeltje en als je die niet wilt het derde stapeltje. En als je die ook niet wilt, dan krijg je twee kaarten van de stapel. Je krijgt op deze manier verschillende soorten kaarten, zoals bijvoorbeeld kaarten waarmee je de bomen op de bordje gaat bouwen, kaarten met planten er op die op verschillende manieren punten opleveren (een soort setjes verzamelen), maar ook vervelende pestkaarten (waardoor planten dood gaan). Als je Baumkronen kent, dan komt veel heel bekend voor. Maar wat er wel anders is, is dat er geen dieren in deze stapels zitten. De dieren zijn er wel, maar nu liggen die op een aparte stapel en kun je die lokken met voer (en dat zit dan wel weer in de gewone stapels).
Ik ben er nog niet van overtuigd dat ik Canopy: Evergreen leuker vind dan Baumkronen. De kern van het spel is wel hetzelfde gebleven, maar ik heb het gevoel dat er minder verschillende soorten kaarten in de stapel van Evergreen zitten en dat het spel daardoor wat minder variatie kent. Het is wel leuk om op je bordje de driedimensionale boompjes te bouwen, maar tegelijkertijd voelde het meer als franje dan als een essentieel onderdeel van het spel. Er is wel een mechaniekje op het bordje bedacht (er staan paadjes op en als je twee bomen aan beide kanten van de paadjes bouwt, dan krijg je de bonus die op het paadje staat), maar dit vond ik niet heel veel impact hebben. Vooralsog ben ik dus niet onverdeeld positief over dit spel. Het was niet slecht, maar misschien speel ik liever Baumkronen.