Railroad Dice

Geplaatst door

2-4 spelers
90 minuten
Auteur: Jens Kappe
Uitgever: Wassertal Spieleverlag (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Ik heb een zwak voor spellen met wat geks. De naam Railroad Dice trok dan ook mijn aandacht en toen ik ontdekte dat het spel echt met dobbelstenen werd gespeeld was ik om. Dat wilde ik wel eens proberen.

Ondanks de flinke stapel dobbelstenen die in de doos van Railroad Dice zitten, is dit geen dobbelspel maar een aandelen-spoorwegbouw spel. Het doel van het spel is om de macht te grijpen in één of meer van de vijf spoorwegmaatschappijen (door aandelen te kopen) en vervolgens op het hoofdspoor stations aan te sluiten op zo’n manier dat de verschillende gebiedstegels verbonden zijn.

Als een speler aan de beurt is krijgt hij zijn inkomen (aantal dobbelstenen op basis van het aantal stations in zijn grootste spoorwegmaatschappij). Deze dobbelstenen komen dan achter je schermpje te liggen. Je kunt deze dobbelstenen gebruiken als geld (voor sommige acties moet je bijbetalen) of je kunt gooien met deze dobbelstenen. Gegooide dobbelstenen komen voor je scherm te liggen en die moet je gebruiken zoals ze gevallen zijn. Op een dobbelsteen staat vier keer rails (bochten of rechtdoor), een aandeel en een joker. Met een gegooid aandeel kan je een aandeel van één van de maatschappijen uit de voorraad pakken. Later in het spel kan je ook aandelen kopen van de huidige directeuren. Met het spoor kan je het spoorwegnetwerk uitbreiden en de joker is te gebruiken als wat je maar wilt. Daarnaast kan een speler nog stations bouwen van de maatschappijen waar hij directeur van is. Dit kost geld en de stations moeten op bepaalde terreinsoorten gebouwd worden.

Het spoorwegnetwerk wordt gebouwd op vierkante tegels met daarop weer rasters. Je hebt grote vierkante tegels, waarop de uiteinden van het spoornet gebouwd worden en kleine tegels die een soort van plattegrond vormen. Dit klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk is het simpel. De kleine en grote tegels zijn identiek. Met de kleintjes houd je bij hoe het netwerk zich heeft ontwikkeld (bouw je een soort kaart à la Carcassonne). Alleen de grote tegels waar actief op gebouwd wordt, liggen vervolgens op tafel. Je moet proberen om stations te bouwen op zo veel mogelijk tegels omdat je punten krijgt voor het aantal aaneengesloten tegels.

Aan het eind van iedere ronde wordt gekeken hoeveel tegels de spoorwegmaatschappijen die in jouw bezit zijn verbinden (iedere verbinding één punt) en of er vijandige overnames hebben plaatsgevonden en er dus spoorwegmaatschappijen van eigenaar wisselen omdat een andere speler de meerderheid van de aandelen heeft veroverd. Het spel is afgelopen als van één spoorwegmaatschappij alle beschikbare stations zijn gebouwd of als de dobbelstenen op zijn. Wie dan de meeste punten heeft, heeft gewonnen.

… en de waardering

Ik vind Railroad Dice een grappig spel door de grote hoeveelheid dobbelstenen, maar het is in zijn soort zeker geen topper (Union Pacific en Stephensons Rocket zijn veel beter). Het spel blijft wel spannend doordat je constant op je hoede moet blijven voor overnames, maar verder is het vrij voorspelbaar wat de spelers gaan doen. Hierdoor duurt het spel soms langer dan het leuk blijft. Ik heb bij het spel ook nog het uitbreidingszakje met nog meer dobbelstenen gekocht. Dit had ik achteraf beter kunnen laten want ze voegen namelijk niets toe, ze laten het spel hooguit nog langer duren (omdat het spel ook kan eindigen als de dobbelstenen op zijn, al zie ik dit niet zo snel gebeuren, zelfs zonder uitbreiding). Ik vind het spel al met al een krappe drie pionnen waard.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *