Regenwormen Barbecue

Geplaatst door

2-5 spelers
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Reiner Knizia is een meester in het bedenken van dobbelspelletjes. Veel van die spellen maken gebruik van dezelfde basisideeën, maar zijn als geheel toch weer anders dan de vorige. Regenwormen Barbecue is er weer zo een, en na Regenwormen en Geharrewar in de Sushi-bar alweer het derde dobbelspel met hongerige vogels in de hoofdrol.

Deze keer worden de wormen geroosterd op een heuse barbecue. Bovendien zorgen slakken voor welkome afwisseling in het menu. De regels lijken erg op die van Regenwormen. Je gooit met acht dobbelstenen en moet na ieder worp een getal kiezen waarvan je alle dobbelstenen opzij legt. Als je in totaal precies genoeg ogen hebt om een plek op de barbecue te claimen mag je stoppen en op die plek een bordje neerleggen. Vervolgens krijg je het aantal afgebeelde wormen. Met een tweede bordje op dezelfde plek stel je die plaats veilig; dit getal kan door niemand meer gekozen worden. Ligt er nog maar een bordje, dan kan iemand anders jouw plekje innemen en de wormen van je afpakken.

Kun je met je worp geen bordje plaatsen of kun je geen dobbelstenen opzij leggen, dan ben je af. Je verliest geen wormen, maar legt wel een slak op de hoogste niet geclaimde plek. Mag je later een bord plaatsen op een plek waar een slak ligt, dan neem je de slak in plaats van de wormen. Iedere slak is drie punten waard.

Het spel eindigt als er een slak uit de voorraad nodig is, terwijl er geen meer zijn. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Waar de Sushi-bar erg anders was dan Regenwormen, blijft de Barbecue dichter bij huis. Dat resulteert in een spel dat veel meer hetzelfde speelgevoel geeft als het origineel, maar dan met wat meer franje. Die franje is ook nadrukkelijk aanwezig in de vormgeving, die voor zo’n luchtig spelletje best overdadig genoemd mag worden. De prijs is er dan ook naar. Het is de vraag of iedereen 25 euro wil neertellen voor een simpel dobbelspelletje. Ik heb me er zelf prima mee vermaakt, maar vermoedelijk is dit alleen kost voor echte fans van Regenwormen. En die zijn er genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *