Het Verboden Eiland

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Matt Leacock
Uitgever: White Goblin Games (2011)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 8 Gemiddelde: 3.6]

Het spel …

Nog maar een paar jaar geleden verraste nieuwkomer Matt Leacock de wereld met Pandemie. Dit eenvoudige en gestroomlijnde samenwerkingsspel voorzien van een sterk thema, bleek erg populair. Leacock was nog niet klaar met het spelidee. Met het Verboden Eiland heeft hij de essentie van Pandemie nog verder gedestilleerd in een vlot samenwerkingsspel voor de hele familie.

In het Verboden Eiland zijn de spelers een groep avonturiers die op een mysterieus eiland op zoek gaan naar vier magische schatten. De verdwenen bewoners hebben het eiland echter goed beschermd, want bij de eerste stap begint het eiland te zinken. Behalve rondlopen op zoek naar de schatten zijn de spelers dan ook druk bezig om te voorkomen dat het eiland onder hun voeten in de zee verdwijnt. Mogelijk met hen erbij.

In de basis werkt het spel net als Pandemie. Met je acties mag je lopen en stukken eiland droogleggen. Daarna trek je twee schatkaarten. Met vier dezelfde mag je die schat ophalen in een aangewezen locatie. Bij de schatkaarten zitten ook kaarten die het water doen stijgen. Ze zijn vergelijkbaar met de epidemiekaarten uit Pandemie. Vanaf nu overstroomt het eiland sneller en hebben gebieden die al overstroomd waren ook de kans voorgoed te zinken. Dat is slecht nieuws. Niet alleen verliezen de spelers direct als bepaalde stukken verdwijnen, met ieder zinkend gebied loopt de rest alleen maar sneller onder. Wat begint als een rustig voortkabbelend spelletje wordt steeds meer een race tegen de klok. Om te winnen moet je goed samenwerken!

Om te winnen moeten de spelers alle schatten hebben gevonden, allemaal terugkeren naar de landplaats voor de helikopter en daar met een helikopterkaart vertrekken. Alles wat dat voorkomt resulteert direct in een nederlaag.

… en de waardering

Voor een liefhebber was Pandemie al geen heel ingewikkeld spel, maar de regels van het Verboden Eiland zijn wel heel eenvoudig. Bovendien lijkt het zoveel op Pandemie dat velen zich zullen afvragen of dit spel wel de moeite waard is. Dat hangt er vooral van af hoe je het Verboden Eiland benadert. Als spel voor liefhebbers is het een aardig niemendalletje. Maar ik denk dat je het spel meer recht doet als je het beschouwt als een echt familiespel. En in dat genre is dit ongetwijfeld een van de beste spellen die er zijn. Door de eenvoud kun je het prima met jonge kinderen spelen, die bovendien helemaal opgaan in het spel.

Die betrokkenheid, de spanning, de eenvoud en de schitterende uitvoering maken dat je niet zo snel een spel vindt dat je zo goed en met zoveel plezier met het hele gezin kunt spelen. De leeftijdsaanduiding van 10+ is daarbij erg overdreven. Vanaf 6 spelen ze prima mee en vanaf 8 lukt dit ook zelfstandig. Verboden Eiland mag bij geen enkele spellenminnende familie in de kast ontbreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *