Return of the Heroes: Im Schatten des Drachens

Geplaatst door

UITBREIDING
2-6 spelers
120-180 minuten
Auteur: Lutz Stepponat
Uitgever: Pegasus (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Ah, fantasyspellen en uitbreidingen, het een leidt tot het ander. Zo hebben Heroquest en Talisman (met name de 2e editie) aardig wat uitbreidingen voortgebracht. Het mag dus ook geen wonder heten dat hetzelfde is gebeurd met Return of the Heroes, waarmee Pegasus een onverwacht succesnummer in handen had. De eerste uitbreiding was Im Schatten des Drachen (Under the Shadow of the Dragon), later gevolgd door Helden in der Unterwelt. Beide spellen zijn ook als zelfstandige spellen te spelen en gebruiken hetzelfde systeem als Return of the Heroes.

Zoals de naam al aangeeft, moet er in Under the Shadow of the Dragon een draak bevochten worden. Net als bij het basisspel moet daarbij natuurlijk eerst een queeste vervuld worden. Een verschil dat de drakenqueestes ook nog een wapen opleveren waarmee je de draak kunt bevechten, terwijl je in Return of the Heroes alleen een mooi steentje voor de moeite krijgt. Nadeel is wel dat je de draak alleen in de categorie van het betreffende wapen aan kunt vallen (nabij gevecht, afstand gevecht en magie). Als dat toevallig een categorie is waar jouw karakter zwak in is, heb je ook nog wat aanvullend leerwerk te verrichten.

Met twee spelers is de draak de enige tegenstander en is het bord met negen gebieden lekker klein, waardoor je snel beweegt. Daar staat tegenover dat de hoeveelheid fiches weer kleiner is dan in het basisspel, wat de variatie niet ten goede komt. Under the Shadow of the Dragon komt het beste tot zijn recht in combinatie met het basisspel, ongeacht het aantal spelers. Het bord wordt een stuk groter en zijn er veel meer monsters en kleine queestes en dergelijke om te verkennen.

Met de draak erbij veranderen de wincondities eveneens: zodra iemand de draak of de Naamloze verslaat is het spel voorbij en tijd voor de vreugdedans!

… en de waardering

Voor de liefhebbers van Return of the Heroes is deze uitbreiding eigenlijk een must om te kopen. Het spel krijgt een stuk meer variatie door de extra borden, fiches en karakters. Het feit dat je het ook als zelfstandig tweepersoonsspel kunt spelen is alleen maar een bonus (al zou ik dat geval nog steeds de voorkeur aan de combinatie geven). Het enige echte nadeel van het combineren van beide spellen is dat de speelduur fors toeneemt. Doordat het bord veel groter is duurt het langer voor je je bestemming bereikt en doordat er meer fiches in zitten, duurt het ook langer voor de fiches die je nodig hebt eindelijk op het bord liggen. Maar ach, tijdens het spel hoef je je nooit te vervelen en dan is een speelduur van drie uur niet direct een probleem.

Als je net als ik Return of the Heroes geen geweldig spel vindt, is er geen enkele reden om de uitbreiding te kopen. Het spel duurt er vooral langer door, zonder dat de uitbreiding echt iets aan het spel verandert. Zonder uitbreiding duurt het spel me al lang, met is het helemaal een hele zit. Deze uitbreiding is echt alleen leuk voor de liefhebber en omdat ik dat niet ben geef ik het net als het basisspel “slechts” twee pionnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *