Return of the Heroes

Geplaatst door

2-4 spelers
120-180 minuten
Auteur: Lutz Stepponat
Uitgever: Pegasus (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Als er een spellengenre Amerikaans is, dan is het wel dat van het fantasy-avonturenspel. Rollenspellen als Dungeons & Dragons zijn daarvan het bekendst, maar er is ook een groot aantal legendarische bordspellen in dit genre verschenen. Het bekendst of beruchtst zijn waarschijnlijk Magic Realm en Talisman.

Duitsland zou alleen geen spellenland zijn als het niet zijn eigen tegenhangers had gecreëerd. Een Duitse uitgever, Pegasus, heeft fantasyspellen zelfs als specialisme. Het is dan ook bij deze uitgever dat Rückkehr der Helden verscheen (of Return of the Heroes, zoals de Engelse vertaling heet die ook hier in de spellenwinkels ligt), op het eerste oog een verre nazaat van Magic Realm.

Ook bij Return of the Heroes bestaat het speelbord uit losse onderdelen, die willekeurig neergelegd worden. Alle spelers plaatsen hun huis op een van de zestien borden (gebieden), met daarnaast hun speelfiguur. Voor de speelfiguren is er keuze uit het bekende fantasy-arsenaal: een dwerg, een elf, een tovenaar, enzovoort. Ieder karakter heeft zijn eigen krachten en zwaktes.

Doel van het spel is om uiteindelijk de Naamloze te verslaan. Die is voor beginnende avonturiers onverslaanbaar, dus eerst is het zaak om je karakter te ontwikkelen door monsters te verslaan, queestes te vervullen, wapens aan te schaffen enzovoort. Al deze zaken staan afgebeeld op fiches, die verspreid op het bord liggen. Sommige van deze fiches worden al bij de start op het bord geplaatst, de rest komt geleidelijk aan in het spel.

Ook de Naamloze verschijnt pas na een tijdje in het spel. Niet dat je hem dan al kunt verslaan: sowieso duurt het even voor je sterk genoeg bent, bovendien moet je eerst een grote queeste vervullen om met hem te mogen vechten. Dit kan wel even duren, want de verschillende onderdelen (fiches) van de queeste moeten eerst op het bord verschijnen. Gelukkig heb je in de tussentijd genoeg te doen met het ontwikkelen van je karakter.

Het spel eindigt zodra een speler in een gevecht de Naamloze weet te verslaan. Deze speler wint het spel en mag een vreugdedansje rond of op de tafel doen.

… en de waardering

Voor wie van het genre houdt, biedt Return of the Heroes veel speelplezier. Het gaat in dit soort spellen altijd om de reis, de aankomst (dat wil zeggen: de winst) is daaraan volstrekt ondergeschikt. Je bent het hele spel lekker bezig je karakter te ontwikkelen, queestes te vervullen en niet te vergeten je natuurlijk voor te bereiden op dat Grote Gevecht.

In tegenstelling tot Talisman doen je keuzes er bij Return of the Heroes zeker toe, het is meer dan alleen een kwestie van dobbelen. Helaas is de variatie in fiches wat beperkter, waardoor je na twee of drie potjes alles wel een keer gezien hebt. Het feit dat je soms lang moet wachten voor dat ene fiche uit de zak komt, terwijl de anderen hun grote opdracht al lang klaar hebben, kan soms wel een beetje frustrerend zijn. Maar zoals gezegd, ook als je dit spel niet gaat winnen kan de belevenis nog heel plezierig zijn.

Voor wie niet zo warm loopt voor het fantasygenre is Return of the Heroes een nogal langdradig en langdurend spel. Het spel zelf houdt eigenlijk in dat je een opdracht moet vervullen die er op neer komt dat je naar een bepaald fiche toe moet lopen en daar een bepaalde dobbelsteenworp moet gooien. Daarna moet je weer naar een ander fiche, enzovoort, enzovoort. En zo hobbel je een paar uur achter elkaar van de ene kant van het bord naar de andere, totdat eindelijk iemand de Naamloze mag gaan verslaan. In dit spel gebeurt mij te weinig in verhouding tot de speelduur, maar misschien heb ik niet genoeg fantasie om het leuk te maken en ligt het dus wel gewoon aan mij……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *