Spel aan de Maas: 28 maart 2006

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Erik, Jacqueline, Niek, Peter Hein en Sten

Gespeelde spellen:

Ostia
Tai Pan
Wizard

Na een paar weken niet meegespeeld te hebben waren Dagmar en Niek weer eens van de partij. Dat moest ook wel, want ter gelegenheid van Nieks verjaardag was de spellenavond bij hen thuis. Nu was Wendy er niet bij omdat ze net een tweede zoontje had gekregen. Dagmar zocht vrijwilligers voor Ostia, Peter Hein wilde graag Tai Pan spelen, zijn cadeau voor Niek. Daar kon Niek zelf natuurlijk niet bij ontbreken.

Ostia

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Erik en Sten

Dagmar wilde Ostia nog een keer spelen. Voor Bas, Erik en Dirk Jan was dit spel nieuw dus ze wilden het wel een keer proberen. Sten vond het de eerste keer niet echt leuk, maar besloot toch maar aan te schuiven. Het was duidelijk merkbaar dat er met meer mensen werd gespeeld dan het vorige potje want het geld was behoorlijk schaars. Er waren ook veel vaker gelijkstanden voor de gunsten van de senaat. Bas had daar in de eerste ronde een ontzettend mazzeltje bij, hij bood het meeste en doordat de rest evenveel bood kregen die niets. Dat slaat wel een lekker gat natuurlijk. Uiteindelijk wist Bas het spel ook te winnen. De mensen die het voor het eerst deden waren beduidend positiever dan Dagmar en Sten.

Uitslag: Bas 15, Dirk Jan 9 (maar meer huizen), Erik 9, Dagmar 8 en Sten 7 punten
Waardering: Dirk Jan 3½, Bas en  Erik 3, Dagmar en Sten 2

Tai Pan

Spelers: Anneke, Jacqueline, Niek en Peter Hein

Anneke en Jacqueline wilden Tai Pan ook graag proberen. Terwijl Niek de rol gastheer van gastheer op zich nam, legde Peter Hein de regels uit. Op de een of andere manier is Tai Pan een lastig spel om uit te leggen, maar gaat het spelen vervolgens vrij vlot. Anneke en Jacqueline pikten het snel op en kondigden al snel hun eerste Tai Pan aan. Anneke speelde samen met Peter Hein, Jacqueline was de partner van Niek.
Anneke en Peter Hein maakten een mooie start door in de eerste ronde direct als eerste en tweede uit te gaan. Gecombineerd met een Tai Pan van Peter Hein kwamen ze daarmee direct op een voorsprong van 300 punten. Jacqueline en Niek lieten zich niet ontmoedigen en na de derde ronde hadden ze een groot gedeelte van de achterstand ingehaald. Niek begon nu wat meer vertrouwen te krijgen en kondigde na zijn achtste kaart een Grote Tai Pan aan. Een groot risico met een grote beloning. Zijn lef pakte goed uit, want hij ging als eerste uit, waarmee hij en Jacqueline 200 bonuspunten scoorden. Een paar rondes later haalde ook Jacqueline een Grote Tai Pan, de tweede al voor haar team. Het team van Niek en Jacqueline had nu een aardige voorsprong op Anneke en Peter Hein, dus was het tijd voor een Grote Tai Pan. Peter Hein kreeg in zijn volgende eerste acht kaarten de draak, de feniks en drie azen dus dit was het moment.
De laatste ronde gingen beide partijen nek-aan-nek en lagen Anneke en Peter Hein slechts zeventig punten voor. Een Tai Pan, groot of klein, zou nu de winnaar bepalen. Peter Hein gokte hier de laatste ronde weer op en slaagde er ook in om als eerste uit te gaan. Dit compenseerde het gebrek aan punten in de slagen ruimschoots, zodat Anneke en Peter Hein dit spel als winnaars afsloten.
Inmiddels was het na tienen (zo’n spannende pot duurt wel een paar rondjes) en vonden Anneke en Jaqcueline het welletjes. Peter Hein vertrok ook, Niek schoof aan bij de anderen die net een paar rondjes Wizard hadden gespeeld. Twee geweldige kaartspellen voor Niek op een avond, is dat geen mooi cadeau?
Anneke en Jacqueline hadden zich bij hun kennismaking met Tai Pan trouwens prima vermaakt. Niek en Peter Hein zijn het alleen maar meer gaan waarderen.

Uitslag: Anneke en Peter Hein 1120, Jacqueline en Niek 980
Waardering: Niek en Peter Hein 4½, Anneke en Jacqueline 4

Wizard

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Erik en Sten

Ter afsluiting trok Dagmar nog een kaartspel dat de meeste mensen leuk vinden: Wizard. Halverwege het spel kwam Niek ook binnen. In ronde 7 schoof Niek nog even aan. Hij begon kansloos op 0 punten, maar wilde toch wel meedoen. Erik maakte nog een keer een fout met delen (sommige mensen hadden te veel, andere te weinig kaarten).  Vooral Dagmar baalde hiervan want die had die ronde goed kunnen scoren. Uiteindelijk was Sten de winnaar, op de voet gevolgd door Bas. Niek was het nog gelukt om niet de nummer laatst te worden en het scheelde maar één punt of hij had ook nog Dagmar ingehaald. Bas was de enige die niet inzag waarom iedereen positief is over Wizard.

Uitslag: Sten 25, Bas 24, Erik 21, Dagmar 13, Niek 12 en Dirk Jan 4
Waardering: Niek, Dagmar en Erik 5, Sten 4, Dirk Jan 3, Bas 2