Architecton

Geplaatst door

2 spelers
30-45 minuten
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Queen Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Binnen de tweepersoonsspellen heb je een aantal categorieën: de denkspellen à la schaak en go, de ingewikkeldere spellen voor twee waar je eerst goed in moet duiken maar dan ook een wat steviger spel aan hebt (Kolonisten kaartspel of Puerto Rico het kaartspel zijn hier goede afgezanten van) en de snel te spelen spelletjes in diverse soorten. Voor Queen Games heeft Michael Schacht één van de laatste soort gemaakt: een legtegel variant.

Op tafel liggen steeds zes open tegels: drie landschapstegels en drie gebouwen. Iedere speler moet twee tegels aanleggen. Een tegel moet altijd minstens met één zijde passen aan een andere tegel. Er vormt zich op tafel een schaakbordpatroon: alle gebouwen moeten namelijk omsingeld worden door landschappen en vise versa. De bedoeling van het spel is om gebouwen te maken waar je punten mee kunt scoren. Als aan alle vier de zijden van een gebouw een landschap is geplaatst wordt gekeken hoeveel landschappen overeenkomen met het landschap aan die zijde van het gebouw. Kloppen ze alle vier, dan krijg je een punt. Bij iedere kant die daarentegen niet past, verlies je een punt. Je mag er ook voor kiezen om een punt minder te verliezen en je huisje (dat aangeeft dat dat gebouw van jou is) er af te halen.

De meeste punten zijn te behalen aan het eind van het spel met de langste diagonaal samenhangende groep huizen in je eigen kleur. Huizen worden alleen meegerekend als ze minstens door drie landschappen zijn omgeven.

… en de waardering

Het spel ziet er mooi en verzorgd uit. Je kunt elkaar lekker pesten door verkeerde landschappen aan huizen van je tegenspeler te leggen. Hier komt wel een redelijke portie geluk om de hoek kijken. Ligt er net een goed landschap of een gebouw dat al bijna ergens past heb je hier erg veel voordeel van. De eindscore ligt vaak dicht bij elkaar, maar toch wil het nooit echt spannend worden. Het speelt wel gewoon lekker weg en is een leuk tussendoortje voor twee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *