Rommelkoffer

Geplaatst door

2-4 spelers
15 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Haba (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Wie heeft het niet meegemaakt? Je staat op het punt op vakantie te gaan, de koffers zijn gepakt, komt er zo’n vervelende das langs die alle kleren weer uit je koffer gooit. Niemand? Nou ja, dan kun je in ieder geval doen alsof in Rommelkoffer.

De spelers zijn vakantiegangers, die ieder een soort kledingstuk (pet, sokken, broek of shirt) moeten inpakken in vier kleurige koffers. Daarvoor gooi je een dobbelsteen: gooi je een kleur, dan mag je een kledingstuk in de koffer met dezelfde kleur doen. Je mag zelfs twee spullen inpakken als de das naast deze koffer staat. Maar gooi je de das, dan gooit hij de koffer waar hij bij staat omver en moet je alle kleren die er in zaten bij je nemen.

Maar soms heb je geluk: als je een complete set hebt van alle kledingstukken, hoef je die niet meer in te pakken. Je zult ze wel aantrekken, buiten bereik van de das. Het spel eindigt zodra een speler al zijn kledingstukken heeft aangetrokken of ingepakt, en dus geen kleren meer voor zich heeft liggen. Deze speler wint het spel, en kan eindelijk van zijn vakantie gaan genieten.

… en de waardering

De spellengekke ouder zal in dit simpele spelletje de hand van auteur Reiner Knizia ontdekken: setjes verzamelen speelt een belangrijke rol. Niet dat je daar heel bewust op kunt spelen, want het geluk speelt in dit spel een allesoverheersende rol. Maar voor de doelgroep, kinderen van ongeveer vier tot zeven jaar, is dat eerder een aanbeveling dan een afknapper. Het patente Haba-spelmateriaal, in de vorm van een grappige houten das en blikken koffertjes die ze open en dicht mogen doen, staat garant voor genoeg speelplezier. Ik heb mijn dochters van vijf en twee er al op betrapt dat ze hun eigen spel aan het verzinnen waren.

Voor ouders valt er daarom wat minder plezier aan te beleven, maar Rommelkoffer is kort genoeg om het spelen niet tot een opgave te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *