Rupsje Nooitgenoeg – het kaartspel

Geplaatst door

2-4 spelers
15 minuten
Uitgever: University Games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Pesten, wie is er niet groot mee geworden? Dan bedoel ik niet de fysieke variant op het schoolplein, maar de versie met kaarten, waarbij je moet proberen als eerste je hand te legen. Het kent vele varianten, waar Uno en Solo er nog het meest op lijken.

Rupsje Nooitgenoeg is ook zo’n variant, maar dan nog verder versimpeld. De kaarten stellen de verschillende etenswaren voor die de bekendste rups uit de geschiedenis in de week van zijn bestaan at: vruchten van maandag tot vrijdag, ongezonde snacks op zaterdag en een vers groen blaadje op zondag. Daarnaast zijn er nog vier vlinderkaarten.

Tijdens je beurt moet je een kaart afleggen op de stapel, of er eentje trekken. Je mag kaarten alleen opeenvolgend spelen: op de maandagkaart moet een dinsdag gespeeld worden, enzovoort. Uitzonderingen zijn de weekendkaarten. De zaterdagkaarten zijn er in vier soorten, met ieder een andere snack. Deze mag je op elkaar spelen, zolang diezelfde snack deze zaterdag niet al eerder is gespeeld. De zondagkaart is een joker: die mag je altijd spelen, en op een zondagkaart mag je iedere andere kaart spelen. Een nieuwe week kan dus zomaar met donderdag beginnen.

Om te winnen moet je eerst een vlinderkaart hebben getrokken. Lukt het je daarna om alle kaarten behalve die uit te spelen, dan ben je als eerste ontpopt en heb je gewonnen.

… en de waardering

Rupsje Nooitgenoeg – het kaarspel presenteert zich als een spel voor kinderen vanaf drie, maar is voor die leeftijd echt te hoog gegrepen. Jonge kinderen hebben voortdurend de hulp nodig van een ouder iemand om te weten welke kaart ze nu mogen spelen. Simpelweg vruchten tellen door de week lukt nog wel, maar dan moeten ze op de vijf van vrijdag ineens weer een enkel ijsje of taartje spelen. Het lukt allemaal wel, maar alleen met intensieve hulp. Met jonge kinderen is dit dus volledig ongeschikt, maar als ze oud genoeg zijn om dit te doen, kunnen ze beter direct gaan pesten. Dat is vele malen spannender en interactiever dan deze tamme manier om de dagen in de week te leren (die ze dan toch al kennen).

Nee, dit spel kan ik niemand aanbevelen. Voor iedere leeftijdscategorie waarvoor dit geschikt zou zijn, bestaan er zo onnoemlijk veel leukere alternatieven, dat er geen enkele reden is om dit ooit te willen doen. En als je dan toch iets met Rupsje Nooitgenoeg wilt, kun je beter het bordspel pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *