Spel aan de Maas: 5 maart 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Jasper, Niek, Peter Hein, Sten, Wendy

Gespeelde spellen:

Wordlink
Acquire
Bali
Land Unter

De spellenavond van deze avond vond plaats bij Bas (en Willemien, maar zij was niet aanwezig). De opkomst was wat lager dan de laatste weken, maar nog groot genoeg om met twee spellen te starten: Wordlink en Acquire.

Wordlink

Spelers: Dagmar, Niek en Wendy

Wordlink is een nieuw woordspel van de Nederlandse uitgever Playtime. Volgens de doos is het tevens het spannendste woordspel. De eerste indruk was een soort Scrabble in Kolonisten-vorm. Niek heeft aardig wat Scrabble-ervaring, en won hiermee beide bonusronden door het langste woord te maken. Wendy was echter het snelste in het combineren van de letters, en bleef daardoor op voorsprong. Het spel werd positief ontvangen; vooral het verzinnen van woorden onder tijdsdruk (waar een voorkeur bleek te bestaan voor woorden beginnend met de letters ?r?, ?u? en ?k?) maakte het tot een spannend spel. De bescheiden aanprijzing van de uitgever leek niet onterecht.

Uitslag: Wendy 212, Niek 161, Dagmar 153
Waardering: Dagmar en Niek 3½, Wendy 3

Acquire

Spelers: Bas, Dirk Jan, Jasper en Peter Hein

Peter Hein was benieuwd naar Acquire, waarvan Bas een oude Avalon Hill-versie uit 1976 had liggen. Ook voor Dirk Jan was het nieuw, terwijl Jasper het één keer eerder gespeeld had. Het duurde niet lang voor alle zeven hotelketens gesticht waren. Rond deze tijd begonnen sommige al erg groot te worden. Ook het geld begon op te raken, dus het werd tijd voor een overname. Luxor, waarvan de aandelen snel uitverkocht waren, stond al een tijdje op het punt het bijna even grote Continental over te nemen, maar het was een andere fusie die plaats vond. Die werd geforceerd door Jasper, die toch geen belangen in Luxor had. Hierdoor kregen Bas en hij een nieuwe smak geld, en konden weer nieuwe aandelen kopen. Peter Hein en Dirk Jan moesten nog even op inkomsten wachten. Jasper deed slim inkopen, waardoor hij bij bijna iedere fusie betrokken was. Zo kreeg hij voortduren meer geld om de steeds duurder wordende aandelen te kopen, en het was dan ook niet verrassend toen bleek dat hij met grote voorsprong had gewonnen.

Uitslag: Jasper $56.000, Dirk Jan $42.600, Peter Hein $30.600, Bas $30.400
Waardering: Dirk Jan en Jasper 4½, Bas 4, Peter Hein 3½

Bali

Spelers: Dagmar, Niek, Sten en Wendy

Wendy had Bali meegenomen om nog eens te spelen. Sten was gearriveerd toen Wordlink en Acquire nog in volle gang waren, en na enig toekijken kon hij ook meespelen. In het begin ging het redelijk gelijk op. Dagmar begon het beste, gevolgd door Wendy en Niek. Daarna scoorde Wendy niet meer, terwijl Sten een inhaalslag maakte door mee te liften met de tellingen van anderen, meestal Niek. Uiteindelijk won Niek door op twee eilanden de dubbele macht (priester en koning) te hebben, hetgeen zes bonuspunten opleverde.

Uitslag: Niek 27, Dagmar 21, Sten 17, Wendy 5
Waardering: Dagmar, Niek en Sten 3½, Wendy 3

Land Unter

Spelers: Bas, Dirk Jan, Jasper en Peter Hein

Na een intensieve partij Acquire was het tijd voor iets luchtigers. Jaspers oog viel op Land Unter, waar hij goede ervaringen mee had. Voor Bas en Dirk Jan was het nieuw, maar een korte uitleg was voldoende om te beginnen. De eerste ronde was nog aftasten, maar op Dirk Jan na scoorde iedereen aardig. In de tweede ronde bleef Peter Hein met een hoge waterstand zitten; hij wist geen enkele veiling meer te winnen, en moest een paar beurten voor het einde afhaken met een strafpunt. Met dezelfde hand kaarten leek Dirk Jan hetzelfde lot beschoren, maar hij wist één reddingsboei over te houden. Bas en Jasper, die de eerste twee rondes nog goed scoorden, begonnen daarna te haperen. Peter Hein wist nog veel punten binnen te halen, maar niet genoeg om Bas in te halen.

Uitslag: Bas 12, Peter Hein 11, Jasper 9, Dirk Jan 7
Waardering: Jasper en Peter Hein 4, Bas en Dirk Jan 3