Spel aan de Maas: 21 mei 2002

Geplaatst door

Spelers: Anne, Bas, Benita, Dagmar, Dirk Jan, Jaap, Leunis, Niek, Peter Hein, René, Sten en Willemien

Gespeelde spellen:

Gargon
Machiavelli
Hornochsen
Hol’s der Geier
Pueblo
Carcassonne

De kinderen van Dirk Jan mochten wat later opblijven om een spelletje mee te spelen. Leunis werd direct gegrepen door de kaartjes van Gargon, Jaap en Anne wilden graag Machiavelli spelen.

Gargon

Spelers: Bas, Dagmar, Leunis, Peter Hein en Sten

Met weinig spelers loop je bij Gargon nogal het risico dat er weinig conflicten ontstaan, aangezien het meestal verstandiger is die te ontwijken. Maar met vijf is hiervan geen sprake, en moesten regelmatig kaarten afgelegd worden. Hierdoor raakten beide stapels snel op. Bas wist een aantal malen te profiteren van het feit dat veel andere spelers pasten, en incasseerde hiermee mooie kaarten. Naarmate het spel vorderde werd er vaker gepast, en zo was het ineens voorbij. Peter Hein had een inschattingsfoutje gemaakt, waardoor het spel niet met nog een beurt kon worden gerekt. Of hij het anders had gewonnen blijft de vraag. Sten vond het leuker dan de vorige keer.

Uitslag: Bas 54, Peter Hein 45, Sten 35, Leunis 30, Dagmar 26
Waardering: Dagmar, Peter Hein en Sten 3, Bas en Leunis 2½

Machiavelli

Spelers: Anne/Benita, Dirk Jan, Jaap, Niek en René

Jaap en Anne hadden het slimmer bekeken dan Leunis, want Machiavelli duurt een stuk langer dan Gargon. Zo lang, dat Anne het na een tijdje voor gezien hield en haar bed verkoos boven het spel. Benita viel voor haar in. Jaap wist van geen ophouden, en had de overwinning in zicht. Die werd echter voor zijn neus weggekaapt door Niek, die als eerste zijn laatste gebouw maakte. Hij had de bonus, die daarvoor gegeven wordt, wel nodig om het spel te winnen. Ook René was er dicht bij.

Uitslag: Niek 26, Jaap 25, René 24, Dirk Jan 14, Anne/Benita 13
Waardering: Niek en René 4½, Dirk Jan 4, Jaap 3

Hornochsen

Spelers: Bas, Dagmar, Peter Hein, Sten en Willemien

Aan de andere kant van de tafel was Machiavelli bijna af, maar nog niet helemaal. Met Willemien in de plaats van Leunis werd er nog voor een kort kaartspelletje gekozen, Hornochsen. Dit is een afgeleid spel van 6nimmt!, maar een stuk tactischer. Dat het mogelijk is flinke tactische blunders te maken werd gedemonstreerd door Peter Hein, die veel te snel zijn +5-kaart uitspeelde bij een rij die hij toch niet zou krijgen. Dit werd genadeloos afgestraft, en hij moest een zeer negatieve rij incasseren. Dagmar en Willemien hadden het wat beter aangepakt, met name de twee x2-kaarten van Willemien resulteerden in een flinke score. Ze vond het dan ook leuker dan 6nimmt!, wat voor meer spelers leek te gelden.

Uitslag: Willemien 80, Dagmar 32, Bas 16, Sten -7, Peter Hein -28
Waardering: Dagmar, Peter Hein en Sten 3½, Bas en Willemien 3

Hol?s der Geier

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Niek en René

Met acht overblijvende spelers werden er twee groepen van vier gevormd. Terwijl de rest zich op Pueblo stortte, verkoos deze groep een wat sneller spelletje, aangezien Dagmar en Niek het niet te laat wilden maken. Het principe van Hol?s der Geier (blind kaarten uitspelen, gelijke kaarten vallen tegen elkaar weg), is al in veel andere spellen gebruikt, zoals San Francisco van vorige week. Dirk Jan merkte op dat het zich veel beter leent voor een simpel kaartspelletje als dit, terwijl het in een wat strategischer bordspel alleen maar frustrerend is. Er werden drie potjes gespeeld, waarbij Dagmar gecombineerd de meeste punten haalde. Dirk Jan speelde de concurrentie in het tweede potje helemaal weg, maar meer dan een derde stek zat er aan het eind niet in.

Uitslag: Dagmar 10+10+15 = 35, Niek 17+6+9 = 32, Dirk Jan 0+23+8 = 31, René 13+1+8 = 22
Waardering: Dirk Jan 3½, Dagmar 3+, Niek en René 3

Pueblo

Spelers: Bas, Dagmar, Peter Hein, Sten en Willemien

Met vier spelers kon er Pueblo gespeeld worden, waarvoor de animo groot was. Alleen Sten kende het nog niet, en hij mocht direct beginnen. Hij incasseerde al snel veel strafpunten, maar bleef toen een tijd stabiel. De pueblo bleef dit potje erg laag; pas in de voorlaatste ronde begonnen de spelers op niveau drie te bouwen. Inmiddels zat iedereen dicht bij elkaar in strafpunten, dus moest de laatste telling uitkomst brengen. Peter Hein had een soort liftschacht gebouwd aan de rand van de pueblo, wat hem maar liefst drie keer strafpunten opleverde. Genoeg voor de laatste plaats, maar met de troost dat het verschil met winnaar Bas slechts zes punten bedroeg.

Uitslag: Bas 42, Willemien 43, Sten 47, Peter Hein 48
Waardering: Sten 3, de rest 4

Carcassonne

Spelers: Benita, Dirk Jan en René

Na het lawaaiige spelletje Machiavelli en een paar keer Hol’s der Geier, besloten Niek en Dagmar om naar huis te gaan. René wilde nog wel een spelletje spelen. Tijdens de laatste expeditie naar Arnhem had Anne in het Spelkwartier de uitbreiding van Carcassonne ontdekt. Die was mee teruggenomen naar Rotterdam en dit was een aardige gelegenheid om die eens uit te proberen. Dirk Jan en Benita wilden ook meedoen. René, die Carcassonne nog nooit gespeeld had, begon voortvarend aan een grote stad. Toen hij er ook nog in slaagde om hier een kathedraal aan toe te voegen, nam hij een enorme voorsprong. Dirk Jan investeerde vrij veel in struikrovers en boeren, maar zat daardoor halverwege het spel krap in zijn pionnen. Benita deed het wat rustiger aan maar liep door een efficiënter gebruik van de pionnen niet  zo’n grote achterstand op René op. Benita en René exploiteerden in een hoek van het veld een flinke verzameling kloosters, die ze ook geen windeieren legden. Doordat tegen het einde van het spel twee wegen met herberg van Dirk Jan gedwongen gefuseerd raakten (en meteen voltooid), kreeg Dirk Jan weer mogelijkheden om punten te scoren. Helaas voor hem lukte het hem niet een lange weg met herberg af te bouwen. Aan het einde van het spel stond René
in een onafgebouwde stad van vier stukken (waarvan twee met schild). Dirk Jan probeerde, door in een nieuw gestichte stad hiernaast, voorzien van zijn hoofdman, deze punten binnen te halen. René dacht dit door de aanleg van een vreemd gevormd stadsstuk te voorkomen, maar met zijn laatste stuk kon Dirk Jan, door het plaatsen van de tweede kathedraal, de steden aaneensmeden. Helaas was de resulterende stad incompleet en leverde hem (en René) dus
geen punten op. Doordat Dirk Jan zijn boeren goed over het bord verdeeld had, kreeg hij
voor vrijwel iedere stad punten. Helaas moest hij deze punten meestal delen met Benita of René, waardoor René uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam.

Uitslag: René 139, Dirk Jan 102, Benita 94
Waardering: Dirk Jan en René 4, Benita 3½