Spel aan de Maas: 17 september 2002

Geplaatst door

Spelers: Dagmar, Det, Dirk Jan, Helen, Hieke, Niek, Peter Hein en René

Gespeelde spellen:

Top Race
Nautilus
Kathai

Det speelde nog een keertje mee voor het winterseizoen begint en doordeweekse bezoekjes aan de camping er niet meer inzitten. Op verzoek van Peter Hein had ze Nautilus meegenomen, maar speelde het uiteindelijk zonder hem. Deze avond speelden de geslachten namelijk gescheiden: terwijl de dames de diepzee ontgonnen, waren de heren aan het racen en het gokken op het Formule-1 circuit van Top Race.

Top Race

Spelers: Dirk Jan, Niek, Peter Hein en René

Na een ongelukkig quadincident wilde Niek graag wat racespellen spelen, wat Peter Hein de kans gaf Top Race te introduceren, zijn favoriete racespel. De anderen waren onbekend met dit spel, maar het was snel genoeg uitgelegd.
In de eerste ronde maakte de paarse auto van Peter Hein een flitsende start, terwijl de rest achterbleef. Hij was ook als eerste voorbij de derde tiplijn, en leek op de overwinning af te stevenen. Op dat moment kwamen echter ook de achterblijvers dichterbij, met name de rode auto van Dirk Jan, die door Niek naar voren werd gegooid. Blijkbaar had Niek rood stiekem getipt voor de overwinning, en probeerde hij zich zo van een vette bonus te verzekeren. Het leek er echter op dat de anderen op paars hadden ingezet, want de paars/gele wisselkaart werd niet gebruikt om paars langs de kant te zetten. Verrassende winnaar van de race was blauw, terwijl paars als tweede eindigde. De rode auto werd vijfde, wat Niek op een straf van $100.000 kwam te staan.
De tweede ronde was duidelijk voor Dirk Jan: als enige had hij een goede inschatting gemaakt over de winnaar. Terwijl hij $150.000 verdiende met zijn tips, moest de rest geld inleveren. Daarnaast finishten zijn twee auto?s op een tweede en een derde plaats, goed voor nog eens $250.000. Alleen Peter Hein, wiens enige auto de race won, kon nog bijblijven.
De derde en laatste ronde was het spannendst. Lange tijd leek de rode auto van Niek op de winst af te stevenen. Vlak voor de finish zette Peter Hein echter de wisselkaart in, waardoor rood op blauw moest wachten, die helemaal achteraan lag. Een minne streek, want er was aardig wat geld op de eindzege van rood ingezet. Peter Hein daarentegen had op geel ingezet, die nu de koppositie van rood overnam. Niek liet echter niet over zich heen lopen, en leverde de gele auto dezelfde streek, op drie posities van de finish. Nu moest geel wachten tot paars langszij kwam, wat ook nog wel even kon duren. De twee favorieten voor de eindzege waren nu uitgeschakeld, waardoor de groene auto van Dirk Jan verrassend won. Hij was met groen opgezadeld zonder er goede kaarten voor te hebben, maar dit bleek niet nodig. Geel eindigde toch nog als tweede, dus Peter Hein kreeg nog wel wat voor zijn tip. De rode auto eindigde echter weer als vijfde, wat Niek en René een hoop geld kostte. Dirk Jan had ook deze ronde het meeste geld verdiend, en sloot het spel zodoende als winnaar af. Iedereen had het een leuk spel gevonden.

Uitslag: Dirk Jan 700.000, Peter Hein 650.000, René 350.000, Niek 300.000
Waardering: Dirk Jan, Niek en Peter Hein 4, René 3½

Nautilus

Spelers: Dagmar, Det, Helen en Hieke

De voorkeur van de mannelijke deelnemers aan deze spellenavond ging dit keer uit naar een autoracespel. De dames, hadden hier geen van allen heel veel belangstelling voor (hoezo, het spelthema heeft geen invloed op de spelbeleving) en kozen ervoor om de donderende motoren te ontvluchten door onder water op zoek te gaan naar schatten.
In Nautlilus wordt stukje bij beetje een groot onderwater-onderzoeksstation gebouwd. Hoe dieper de uitbreidingen op de zeebodem liggen, hoe meer het kost om daar te bouwen. Bovendien is het voordeliger om in een keer een aantal stukken te bouwen dan in een keer omdat voor iedere verbouwing een vast bedrag moet worden betaald.  Vanuit het station worden duikbootjes uitgezonden om op zoek te gaan naar stukken van Atlantis en andere schatten.
Alle spelers beginnen met een zelfde hoeveelheid ongedifferentieerd ruilmiddel (Nemo?s). Hiermee kunnen de uitbreidingen voor het station gefinancierd worden. Verder is dit geld nodig om schatten op te duiken, en om fiches te kopen waardoor je sneller kunt varen, lopen, en zo meer. Soms duik je een schat op waardoor je weer wat geld krijgt, of wil een van je medespelers ook in een door jouw geclaimd stuk station neerstrijken waar voor betaald moet worden. Maar het geld gaat sneller op dan je lief is.
Aan het begin van het spel was iedereen druk aan het bouwen aan het station. Dagmar was de eerste die 2 duikboten te water liet om op schattenjacht te gaan. Later in het spel was iedereen weer drukker bezig met varen. Helen had heel veel mazzel met de fiches die zij op dook.  Ze wist hele stukken van Atlantis naar boven te halen. Verder vond zij nog het ene schatfiche (dus geld) na het andere.. Daarmee kon ze in grote stukken van het station neerstrijken waardoor ze bonuspunten verzamelde. Ook Hieke wist haar manschappen slim in het station te positioneren en kreeg daar veel punten voor. Dagmar dook vooral heel veel schatten op, waaronder helaas heel veel troep, maar ook een paar zeer waardevolle stukken van Atlantis.
Iedereen vond het een leuk spel, wat er erg mooi uit ziet. Alleen het bord had wel wat kleiner gemogen.

Uitslag: Helen 116, Dagmar 60, Det 50, Hieke 48
Waardering: Dagmar en Helen 4, Hieke 3½, Det 3+

Kathai

Spelers: Dirk Jan, Niek, Peter Hein en René

De dames waren nog bezig met Nautilus, dus was er hier nog wel tijd voor een kaartspelletje. Peter Hein stelde Kathai voor, dat hijzelf had meegenomen. In dit potje werd er wat meer gehandeld dan voorheen het geval was. Het was niet helemaal duidelijk of je verplicht bent een kaart met de stapel te ruilen als niemand met je wil handelen, of dat je alsnog een andere actie mag doen. Besloten werd tot het eerste, maar het is een wat geforceerde regel die je gemakkelijk vergeet. Niek spaarde flink kaarten op, om dan ineens heel veel te verkopen voor punten. Dit leverde hem tot twee keer toe maar liefst negen punten op, wat al bijna voldoende was voor de overwinning. Toen de laatste kaart getrokken was, hoopte René nog wat punten te scoren door specerijen te verkopen, maar door diverse manipulaties van de anderen kwam hij net te kort om nog punten te verdienen. Hierdoor eindigde hij als laatste, in plaats van als tweede. De reacties op het spel waren gemengd. Aan de ene kant werd het als frustrerend ervaren dat je maar een actie per beurt mag doen, aan de andere kant is de invloed van individuele spelers waarschijnlijk te groot als je twee dingen mag doen. Het algemene oordeel was matig tot redelijk.

Uitslag: Niek 23, Peter Hein 19, Dirk Jan 17, René 12
Waardering: René 3, Dirk Jan en Niek 2½, Peter Hein 2